Nederlandse vissers steken eilandbewoners die getroffen zijn door windmolenramp hart onder de riem
Nederlandse vissers hebben hun solidariteit uitgesproken en hun grote afschuw geuit na een incident waarbij een windmolen op het Amerikaanse eiland Nantucket medio juli ernstige schade veroorzaakte. Een wiek van een windmolen brak af en veroorzaakte een enorme ravage op de stranden van het eiland. Dit incident wordt door veel betrokkenen gezien als een "wake-up call" voor de mogelijke gevaren van windenergie.
De stranden aan de oostkust van Nantucket lagen bezaaid met scherpe splinters van glasvezel en brokstukken van de windmolen. Zwemmen werd verboden vanwege de vervuiling van het water, en er waren al zes vrachtwagens nodig om het puin van de stranden te verwijderen.
In Nederland reageerde de brancheorganisatie EMK-vissers fel op het incident. Via sociale media uitten zij hun zorgen en bestempelden zij het voorval als het 'voorportaal van de groene hel.' Bestuurslid Dirk Kraak waarschuwde voor wat hij beschrijft als een ongekende natuurramp die zich aan het voltrekken is in de Noordzee en de Atlantische Oceaan door de massale bouw van windmolens. Hij riep Nederlandse natuurorganisaties op om in actie te komen en aandacht te vragen voor de mogelijke milieugevolgen van deze ontwikkelingen.
Strand oostkust VS ligt bezaaid met resten afgebroken windmolenwiek. Enorme oppervlakte is vervuild met ontelbare #glasvezelsplinters.
— EMK-vissers (@EMKvissers) July 16, 2024
Zie hier het voorportaal van de #GroeneHel. pic.twitter.com/J1JELmvPqQ