Regering Italië in de clinch over verruiming immigratieregels
De rechtse regering in Italië is diep verdeeld over het wel of niet verruimen van de naturalisatie voor jonge immigranten. Coalitiepartij Forza Italia ziet een versoepeling wel zitten om economische redenen, en krijgt hiervoor steun van de Italiaanse staatsbank. Coalitiepartner Lega reageert echter afwijzend. De bal ligt nu bij premier Giorgia Meloni, maar zij geeft vooralsnog weinig duidelijkheid.
Vicepremier Antonio Tajani, en partijleider van coalitiepartij Forza Italia, gooide deze week de knuppel in het hoenderhok met een interview in links dagblad Repubblica. "De tijden zijn veranderd, het is tijd om kinderen van immigranten die in Italië de middelbare school hebben doorlopen, automatisch het Italiaans staatsburgerschap te geven" aldus Tajani. Dit recht op naturalisatie na de middelbare school, de zogenaamde 'ius scholae', daar pleit de linkse oppositie al jaren voor. Tajani zegt nu met zijn Forza Italia een brug te willen slaan naar de linkse oppositie. "Wij zitten tussen links en rechts in". Forza Italia is vooral economisch gedreven, een typische partij van ondernemers.
De directeur van staatsbank Banca d'Italia greep op een bijeenkomst in Rimini de gelegenheid Tajani te steunen vanuit economisch standpunt. "Italië heeft hard jonge mensen nodig, als we niks doen bestaat Italië in 2050 voor meer dan de helft uit 70+'ers, en die betalen de enorme staatsschuld niet af", aldus de bankdirecteur.
Matteo Salvini, leider van Lega dat óók deelneemt aan de regeringsploeg, reageert echter afwijzend. Lega, voorheen Lega Nord, moet niets hebben van immigranten, en wijst een verruiming van de naturalisatie resoluut af.
Hommeles dus binnen de coalitie. Maar wat gaat Italië doen? Minister Piantedosi van Binnenlandse Zaken, het ministerie dat gaat over de naturalisatie, heeft alvast gezegd vóór de versoepeling 'ius scholae' te zijn. En dat terwijl Piantedosi nauw verbonden is aan de Lega.
Het lijkt nu aan premier Meloni te zijn om hierover echt te beslissen. Het enige dat we weten is dat zij twee jaar geleden ook pleitte voor naturalisatie, mits een immigrant zowel basis- als middelbare school had gevolgd in Italië. Na het geruzie hierover is de regeringsleider nu spoorloos verdwenen. Italiaanse media reageren verontwaardigd dat ze midden in zo'n belangrijk debat ineens verdwijnt in stilte. Het is afwachten wat Italië hierover beslist de komende tijd.