Turkije wil lid van BRICS worden voor niet-westerse alliantie
Turkije heeft officieel een aanvraag ingediend om toe te treden tot de BRICS-groep, een samenwerkingsverband van opkomende economieën bestaande uit Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De Turkse regering en het kantoor van president Recep Tayyip Erdoğan hebben vooralsnog geen commentaar gegeven op de berichtgeving.
De aanvraag van Turkije past binnen de bredere strategie van het land om zijn internationale invloed te vergroten. President Erdoğan benadrukt dat het geopolitieke zwaartepunt steeds meer verschuift van de traditionele, ontwikkelde economieën naar nieuwe machtscentra in de wereld. “Turkije kan een sterk, welvarend en effectief land worden als het zowel zijn relaties met het Oosten als het Westen weet te verbeteren,” verklaarde Erdoğan recent in Istanbul.
De BRICS-groep staat bekend om zijn streven naar een tegenwicht tegen de G7 en andere door het Westen gedomineerde instellingen zoals de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De interesse van Turkije in deze groep weerspiegelt een groeiende frustratie over de aanhoudende blokkades in de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie, die al decennialang stagneren.
Onvrede over NAVO
Naast de moeizame relatie met de EU, zou Turkije ook ontevreden zijn over de recente spanningen binnen het NAVO-bondgenootschap, vooral na de Russische invasie van Oekraïne in 2022. Terwijl veel NAVO-landen hun relaties met Rusland bevroren, bleef Turkije nauwe banden onderhouden met Moskou, wat leidde tot ongemak binnen het bondgenootschap.
Turkije heeft ook andere mondiale ambities. President Erdoğan pleit al geruime tijd voor een hervorming van de VN-Veiligheidsraad, waarin hij meer landen als permanente leden wil zien. Daarnaast heeft hij interesse getoond in de Shanghai Cooperation Organization (SCO), een door Rusland en China geleide veiligheidsalliantie. “We hoeven niet te kiezen tussen de Europese Unie en de Shanghai Samenwerkingsorganisatie,” aldus Erdogan. Hij benadrukt dat Turkije zich op verschillende fronten wil ontwikkelen.
De mogelijke toetreding tot BRICS zou voor Turkije aanzienlijke economische voordelen kunnen opleveren. Het land wil een belangrijke schakel worden tussen de Europese Unie en Azië, en een draaischijf voor de gasexport uit Rusland en Centraal-Azië. Bovendien probeert de Turkse regering Chinese autofabrikanten aan te trekken om te investeren in Turkije, waarbij ze kunnen profiteren van de douane-unie met de EU.
Hoewel Turkije zich nu duidelijk richt op BRICS, benadrukte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Hakan Fidan dat een EU-lidmaatschap nog steeds een “strategisch doel” blijft voor het land.