YouTube beperkt video's die gezonde leefstijl promoten
YouTube gaat kinderen minder video’s aanbevelen die fitnessniveaus, lichaamsgewicht of specifieke fysieke kenmerken idealiseren. Volgens experts kan deze content namelijk schadelijk zijn voor het zelfbeeld van jongeren. Vooral op platforms zoals YouTube en TikTok worden jongeren overspoeld met video’s die hen aanmoedigen om een “perfect” lichaam na te streven, wat volgens onderzoekers een negatief effect kan hebben op hun mentale gezondheid.
Fitnessvideo’s zijn bedoeld om te inspireren en jongeren aan te moedigen om gezonder te leven. Maar het blijkt dat deze video’s ook een keerzijde hebben. “We hebben onderzocht hoe vaak jongeren naar dit soort video’s kijken en wat de gevolgen zijn. Veel jongeren spenderen uren op sociale media en krijgen steeds meer te maken met onrealistische schoonheidsidealen. Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld en zelfs eetstoornissen”, vertelt onderzoeker Catharine Evers tegenover Nieuwsuur.
De zorgen over de impact van fitspiration-video’s op jongeren zijn niet nieuw. In het Verenigd Koninkrijk werd onlangs de Online Safety Act ingevoerd, een wet die platforms zoals YouTube en Facebook dwingt om proactief te zijn in het verwijderen of beperken van schadelijke content. Hierdoor besloot YouTube om geen video’s meer aan te bevelen die ideaalbeelden van fitness en lichaamsgewicht promoten aan kinderen.
Kritiek op maatregel
Hoewel veel experts het besluit van YouTube toejuichen, blijft de vraag of deze maatregel effectief genoeg zal zijn. Jongeren maken namelijk niet alleen gebruik van YouTube, maar zijn ook actief op andere platforms zoals TikTok, Snapchat en Instagram, waar soortgelijke content gewoon beschikbaar blijft. Bovendien kunnen tieners vaak eenvoudig om leeftijdsrestricties heen door zich als ouder voor te doen.
Volgens Evers is het belangrijk dat jongeren worden beschermd, maar wijst ze op de beperkingen van dit soort maatregelen. “Jongeren vinden altijd wel een manier om toegang te krijgen tot de content die ze willen zien. Het blijft moeilijk om hen volledig af te schermen van schadelijke video’s,” zegt ze bij Nieuwsuur.
De druk op platforms zoals YouTube om actie te ondernemen tegen schadelijke content neemt toe. Onder de nieuwe wetgeving kunnen techbedrijven gigantische boetes krijgen als ze niet voldoen aan de eisen. In extreme gevallen kunnen leidinggevenden zelfs gevangenisstraffen tot twee jaar krijgen. Dit dwingt platforms om nauwlettend te monitoren welke video’s worden getoond aan kwetsbare doelgroepen, zoals kinderen.