Warmtepompen verkopen minder? Maak de alternatieven onbetaalbaar

Het afgelopen half-jaar is de verkoop van warmtepompen gehalveerd in Nederland, België en andere buurlanden. De sector zegt verbaasd te zijn over de daling en pleit in België voor hogere accijnzen op alternatieven zoals gas en stookolie, meldt het Belgische Doorbraak.
CV-ketels worden als bedreiging gezien
Volgens Climafed, de Belgische federatie van producenten en invoerders van centrale verwarmingssystemen en warmwaterinstallaties is de trend 'zorgwekkend' omdat hiermee de klimaatdoelstellingen in gevaar komen. De druk om de accijns op fossiele brandstoffen die gebruikt worden in CV-ketels te verhogen omdat ze concurreren met warmtepompen neemt ook toe omdat de verkoop van de CV-ketels juist is toegenomen in 2024.
Na de grote stijging van de energieprijzen waren 2022 en 2023 goede jaren voor de warmtepomp. Ook hielpen de hoge subsidies en een mogelijk toekomstig verbod op CV-ketels in voorgaande jaren. Echter lijken deze prikkels een steeds kleinere rol te spelen nu consumenten in 2024 steeds minder CV-ketels aanschaffen. Met name de hoge elektriciteitsprijs zorgt volgens Climafed ervoor dat mensen steeds minder warm te krijgen zijn voor de warmtepomp.
Waar blijft de empathie voor de energiearmoede?
Het feit dat steeds meer mensen in energiearmoede zitten door de stijging van de energieprijzen en hiermee helemaal geen boodschap hebben aan het opgelegd krijgen van klimaatbeleid, vindt geen boodschap bij Climafed.
De Europese Unie wil in 2023 dertig miljoen warmtepompen hebben geïnstalleerd. Climafed wijst erop dat deze doelstelling niet zal worden gehaald omdat steeds minder mensen interesse hebben in de warmtepomp.
In plaats van een kritische reflectie om tot een oplossing te komen die de gemiddelde burger helpt, stelt het Climafed dat 'de aanpassingen van de fiscaliteit op elektriciteit, gas en stookolie broodnodig is om warmtepompen de boost te geven die ze nodig hebben.' Simpel samengevat wil het Climafed mensen forceren om warmtepompen te gebruiken door de alternatieven onbetaalbaar te maken.