Denemarken als inspiratie: strikt migratiebeleid zorgt voor minder problemen
Minister Marjolein Faber heeft tijdens haar bezoek aan Denemarken het strenge asielbeleid van het land onder de loep genomen. De Deense minister van Immigratie en Integratie, Kaare Dybvad Bek, gaf tegenover RTL Nieuws uitleg over hoe Denemarken erin slaagt de instroom van asielzoekers sterk te beperken. Denemarken staat bekend om zijn harde aanpak, waarbij asielzoekers die om economische redenen komen, geen verblijfsvergunning krijgen.
Denemarken hanteert een asielbeleid dat duidelijk gericht is op het beperken van de instroom van migranten. "Mensen die naar Denemarken komen om economische redenen krijgen geen verblijfsvergunning," benadrukte minister Bek. Dergelijke asielzoekers worden naar sobere uitzetcentra gestuurd en mogen daar geen betaald werk verrichten of studeren. Het doel is duidelijk: uitzetting uit Denemarken.
Het land kent een systeem waarbij asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning van twee jaar krijgen. Als de situatie in hun thuisland verbetert, wordt deze niet verlengd. Pas na acht jaar kunnen asielzoekers in aanmerking komen voor een permanente verblijfsvergunning, en dan alleen onder strikte voorwaarden, zoals minimaal 3,5 jaar fulltime werkervaring.
Een opmerkelijk aspect van het Deense beleid is dat het mede door de sociaal-democraten is ontwikkeld. Minister Bek legt uit dat zijn partij kiest voor deze koers omdat de arbeidersklasse de grootste last heeft van asielzoekers. "Onze analyse is dat mensen met de laagste inkomens, de arbeidersklasse, concurreren met migranten om banen, huizen en sociale zekerheid. Dat zijn onze kiezers, en daar voelen wij ons verantwoordelijk voor," aldus Bek. Het beleid is erop gericht om de instroom van migranten te beperken tot een niveau dat de samenleving aankan, met voldoende huizen en werkgelegenheid.