Deels stookverbod in Amersfoort: kans op hoge boetes
Vanaf 1 oktober wordt Amersfoort de eerste grote stad in Nederland waar een gedeeltelijk houtstookverbod van kracht is. Het besluit richt zich specifiek op periodes waarin de luchtkwaliteit te slecht is om houtkachels te gebruiken, meldt AD. Bij code oranje of rood op de Stookwijzer mogen inwoners hun kachel niet meer aansteken, met boetes van 100 tot 400 euro als mogelijke straf voor overtreders.
Het besluit is genomen om gezondheidsklachten te bepreken. Vooral mensen met longklachten ondervinden veel hinder van rook afkomstig uit houtkachels. Amersfoort heeft, na eerdere initiatieven in kleinere gemeentes zoals Voorst en Venray, nu besloten om een verbod in te stellen dat alleen van kracht is tijdens periodes van slechte luchtkwaliteit. Volgens de gemeente is de lucht buiten ongeveer de helft van de tijd van onvoldoende kwaliteit om veilig te stoken.
Volgens wethouder Johnas van Lammeren (Leefomgeving, Partij voor de Dieren) gaat het er vooral om de inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van houtstook, en wordt de nadruk gelegd op gesprekken tussen buren wanneer er overlast wordt ervaren. Dit meldt AD.
Handhaving en boetes
Hoewel er met de invoering van het stookverbod in Amersfoort nu een juridisch kader is om overlast aan te pakken, is het duidelijk dat de handhaving van het verbod niet rigide zal zijn. Handhavers zullen niet massaal op pad gaan om rookpluimen te controleren. De aanpak start met gesprekken tussen handhavers en overtreders, en pas als herhaaldelijke waarschuwingen geen effect hebben, kan de gemeente overgaan tot het opleggen van boetes.
Amersfoort is de eerste grote stad die een dergelijk verbod invoert, maar het is nog onzeker of de maatregel juridisch waterdicht is. Veel andere gemeenten, zoals Nijmegen, hebben al geprobeerd iets te doen aan de overlast van houtstook, bijvoorbeeld door het bieden van subsidies voor het verwijderen van rookkanalen of door voorlichting te geven over verantwoord stookgedrag. Een algeheel verbod juridisch afdwingen, zoals nu in Amersfoort, bleek in veel gevallen echter lastig.
Voormalig senator en Statenlid René Dercksen heeft geen begrip voor het gedeeltelijke houtstookverbod. 'Dus die socialisten kappen over de hele wereld bossen om hier in biomassacentrales te kieperen, maar je eigen haard aansteken is niet de bedoeling, dat is niet collectivistisch: Boete', reageert hij via X.