Warmtepompsector stort in door rechts kabinetsbeleid
Het rechtse kabinetsbeleid zorgt voor kopzorgen bij ondernemers in de warmtepompenbranche. Het kabinet draait namelijk eerder gemaakte klimaatafspraken terug, zoals de verplichte aankoop van een (hybride) warmtepomp bij de vervanging van een cv-ketel. Dit besluit doet de markt voor warmtepompen instorten. In de sector is er groeiende frustratie over het rechtse kabinetsbeleid.
Bedrijven zoals Installab, gespecialiseerd in duurzame energiesystemen, voelen de gevolgen van het kabinetsbesluit. “Het is lastig om als bedrijf goed te anticiperen als de regels steeds worden veranderd. Er trekken volgens mij mensen aan de touwtjes die geen duidelijk plan hebben voor duurzaamheid,” zegt directeur Mathieu Frijters bij BN De Stem. Zijn bedrijf heeft afscheid moeten nemen van veel zzp’ers, omdat de vraag naar warmtepompen plotseling instortte.
De gevolgen van het kabinetsbesluit zijn duidelijk zichtbaar in de cijfers. Verwacht wordt dat fabrikanten in 2024 ongeveer de helft minder warmtepompen zullen verkopen. Techniek Nederland, de ondernemersvereniging van technisch dienstverleners, is woedend. Bedrijven hebben fors geïnvesteerd in personeel en middelen, in de veronderstelling dat er een golf aan warmtepompinstallaties zou komen. De markt is nu echter ernstig verstoord door het besluit, meldt BN De Stem.
Naast de warmtepompenmarkt, worden ook andere duurzame sectoren geraakt. De verkoop van zonnepanelen loopt terug nu er aan de salderingsregeling wordt getornd. Deze regeling, waarbij opgewekte zonne-energie kan worden weggestreept tegen afgenomen stroom, verdwijnt in 2027. Dit maakt de aanschaf van zonnepanelen minder aantrekkelijk voor consumenten.
'Vertrouwensbreuk' met overheid
Het kabinetsbesluit om de verplichte installatie van warmtepompen te schrappen, heeft ook politieke gevolgen. Brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen spreekt van een 'vertrouwensbreuk' met de overheid. “Er lag een actieplan klaar om 1 miljoen bestaande huizen voor 2030 te voorzien van (hybride) warmtepompen,” vertelt voorzitter Frank Agterberg bij BN De Stem. "En nu? Het kabinet bezuinigt op alles wat enigszins naar duurzaamheid ruikt, onder het mom van betaalbaarheid voor de burger."
De terugtrekking van de overheid uit deze sector wordt breed gevoeld. Installateurs zien hun werk opdrogen en zoeken naar alternatieve werkzaamheden. Volgens Agterberg kan de sector deze arbeidskrachten niet zomaar terughalen wanneer de markt aantrekt, meldt BN De Stem.
Voorlopig blijft de onzekerheid groot. Consumenten wachten met grote investeringen in duurzame systemen, zoals warmtepompen, omdat de financiële prikkels steeds minder aantrekkelijk worden. De gasprijzen zijn bovendien gedaald, waardoor de motivatie om van gas af te stappen afneemt.