Druk in de Tweede Kamer voor meer uitkoop van boeren
Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft landbouwminister Femke Wiersma gevraagd om meer maatregelen om het aantrekkelijker te maken voor boeren om uitgekocht te worden, zodat de veestapel gereduceerd kan worden om de 'mestcrisis' aan te pakken, meldt boerderij.nl.
Gaat de uitkoop sneller komen?
CU, VVD, NSC, CDA, SP en D66 hebben aangegeven dat de reeds aangekondigde opkoopregeling 'veel te laat' ingaat. Ook schaart BBB-Kamerlid Cor Pierik zich opvallend genoeg achter de uitspraak. De maatregel blijkt nu vanaf 2026 in te gaan, terwijl eerder werd aangekondigd dat dit al in 2025 het geval zou zijn.
Ook wordt door de meerderheid in de Tweede Kamer gepleit voor een regeling die aantrekkelijk moet zijn om met name verouderde melkveebedrijven uit te kopen. Volgens de Kamerleden zou de huidige regeling voor deze groep niet aantrekkelijk genoeg zijn.
Ook hebben Harm Holman (NSC) en Eline Vedder (CDA) aan Wiersma gevraagd om een aankomend plan te steunen waarin melkveehouders op vrijwillige basis en tegen een vergoeding een deel van hun veestapel permanent of tijdelijk verlagen, om de mestproductie te verminderen. Deze maatregel werd eerder door landbouwminister Piet Adema (CU) geweigerd om integraal over te nemen toen deze door een aantal sectororganisaties werd gesuggereerd.
Wiersma heeft nog niet op de voorstellen gereageerd. Wel zet het feit dat coalitiepartijen NSC en VVD het reduceren van de veestapel steunen door uitkoop aan te moedigen mogelijk spanning op de BBB en PVV. Met name de BBB heeft zijn populariteit te danken aan het steunen van het verzet van boeren tegen de reductie van de veestapel. Daarom kan de mogelijke steun van Wiersma een grote impact hebben op de relatie tussen de BBB en de boerenachterban. Het is dan ook de vraag of de mogelijke steun van Wiersma enthousiast zal worden ontvangen onder Nederlandse boeren.