Italië kiest opnieuw voor kernenergie na lange stilstand
Italië maakt plannen om kernenergie opnieuw op te nemen als belangrijk hulpmiddel voor de energietransitie. Op dinsdag besloot de Milieucommissie van de Italiaanse Kamer van Afgevaardigden een groot onderzoek te starten naar de mogelijke rol van kernenergie in de energietransitie van het land. Dit onderzoek moet helpen om Italië op koers te zetten richting decarbonisatie in 2030 en klimaatneutraliteit in 2050, meldt Euractiv.
Italië is momenteel het enige G7-land dat geen operationele kerncentrales heeft. In 1990 werd de laatste van de vier kerncentrales gesloten, na een referendum dat kernenergie verbood. Een poging om kernenergie terug te brengen in 2008, onder leiding van de pro-kernenergie regering van wijlen Silvio Berlusconi, mislukte. Berlusconi wilde dat kernenergie tegen 2030 een kwart van de Italiaanse energiemix zou vormen, maar dit voorstel werd in 2011 opnieuw verworpen door een referendum, aangespoord door de kernramp in Fukushima.
Ondanks de interne verdeeldheid zet Italië ook stappen op internationaal niveau. In november 2023 ondertekende het land een Memorandum van Overeenstemming met verschillende internationale partijen, waaronder Westinghouse Electric Company en Ansaldo Nucleare, om gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van Small Modular Reactors (SMR). Dit type reactoren is kleiner, goedkoper en potentieel veiliger dan traditionele kerncentrales. SMR’s worden gezien als een veelbelovende technologie voor de toekomst van kernenergie.
Ook heeft Italië zich als waarnemer aangesloten bij de Europese nucleaire alliantie, een samenwerking tussen elf EU-lidstaten die gezamenlijk de rol van kernenergie in de Europese energiemix willen versterken. Dit gebeurde tijdens de Energieraad in Brussel, waar kernenergie steeds prominenter op de agenda staat als een mogelijke oplossing voor de Europese energietransitie.