Strijd in Ter Apel gaat verder: moet opvang vergroot worden?
De spanningen lopen opnieuw op in Ter Apel. Op verzoek van de burgemeester gaat de rechter zich voor de tweede keer buigen over de vraag of het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ondanks de zogeheten 'opvangcrisis' betere opvang moet bieden, meldt Nu.nl.
De gemeente lijnrecht tegenover het COA
Volgens de gemeente houdt het COA zich niet aan de gemaakte afspraken. Hierdoor stapt de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onderdeel van is, naar de rechter om af te dwingen dat het COA de opvang van asielzoekers verbetert: "Wij zullen er alles aan doen dat er een situatie ontstaat waarin alle betrokkenen menswaardig behandeld worden en de inwoners van Ter Apel weer perspectief hebben."
De gemeente en het COA hebben afgesproken dat er maximaal tweeduizend mensen in het azc in Ter Apel mogen worden opgevangen. Echter is dit het gehele jaar, op twintig dagen na, niet gebeurd.
Het COA geeft echter aan dat zij kampen met een groot tekort aan opvangplekken. Een van de oorzaken hiervan volgens het COA is dat statushouders de plekken in het azc bezet houden nu ze wachten op een toegewezen woning. Door de schaarste op de woningmarkt duurt dit echter erg lang.
Doordat alle asielzoekers zich eerst moeten melden in Ter Apel, leidt dit al jaren tot grote spanningen. Inwoners van Ter Apel klagen over de grote overlast doordat Ter Apel 'overspoelt' wordt met asielzoekers.
Zelfs als het COA gedwongen wordt om meer opvangplekken te vinden, zal dit de grote overlast waarschijnlijk niet tot nauwelijks oplossen. Dit zou namelijk betekenen dat er structureel een grotere groep asielzoekers wordt gefaciliteerd in Ter Apel.
Anderzijds kan het wel taferelen zoals die van de zomer van 2022 voorkomen waarin honderden asielzoekers buiten moesten slapen. Dit zorgde voor veel ophef en overlast. Het is nog onduidelijk wat een door de rechter afgedwongen verandering zal betekenen voor de status quo in Ter Apel.