Baudet: "Klimaatbeleid maakt Nederland tot derdewereldland"
Tijdens een recent debat in de Tweede Kamer uitte Thierry Baudet (FVD) felle kritiek op de gevolgen van de energietransitie. Hij haalde een concreet voorbeeld aan van een nieuw wooncomplex in Utrecht, waar bewoners eerst hun e-mail moeten checken voordat ze kunnen douchen om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Volgens Baudet is dit het gevolg van de doorgeslagen klimaatpolitiek en de beslissing om van het gas af te gaan, wat volgens hem leidt tot een ernstige dreiging voor de vrijheid en welvaart van Nederlanders.
Baudet verwees naar waarschuwingen van netwerkbedrijf Alliander, dat voorspelt dat de vraag naar elektriciteit in 2050 drieënhalf tot vijf keer zo groot zal zijn als nu. Hij vreest dat dit scenario miljoenen huishoudens zonder voldoende stroom zal laten zitten. "Nederland dreigt een derdewereldland te worden door deze obsessie met klimaatpolitiek," aldus Baudet. Hij pleitte ervoor om de elektrificatie van huishoudens en het stoppen met gas voorlopig te pauzeren totdat gegarandeerd kan worden dat er voldoende stroomcapaciteit is.
Minister Hermans van Economische Zaken weerlegde Baudets kritiek door te benadrukken dat Nederland midden in een ingrijpende energietransitie zit, die volgens haar essentieel is voor het doorgeven van een schoon en onafhankelijk land aan toekomstige generaties. Ze erkende dat er knelpunten zijn op het elektriciteitsnet, zoals in het Utrechtse wooncomplex, maar beschreef deze als tijdelijke uitdagingen in een breder plan om Nederland in 2050 klimaatneutraal te maken.
"Het succes van de energietransitie zorgt voor een druk op het stroomnet, maar dat betekent dat we op de goede weg zijn," zei Hermans. Ze benadrukte dat er hard wordt gewerkt aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet, wat volgens haar tijd zal kosten, maar noodzakelijk is om Nederland onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen en buitenlandse regimes.
Baudet ging verder met het argument dat CO2 geen vervuiler is en dat de focus op het verminderen van CO2-uitstoot economisch schadelijk is voor Nederland. Hij stelde dat als CO2-reductie echt noodzakelijk zou zijn, het probleem wereldwijd aangepakt zou moeten worden, maar dat de rest van de wereld niet meedoet. Hij beschuldigde de minister ervan Nederland economisch te ruïneren met haar "particuliere obsessie."