Kabinet wil nieuwe CO2-registratieplicht werknemers versoepelen
De recent ingevoerde CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer ligt nu alweer onder de loep. Minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts, heeft aangekondigd dat de administratieve lasten die de registratie met zich meebrengt, mogelijk worden versimpeld. Dit besluit komt na kritiek van ondernemers en politici, die de regeling als onpraktisch en omslachtig bestempelen.
Op 1 juli 2024 werd de CO2-registratieplicht geïntroduceerd op initiatief van voormalig Klimaatminister Rob Jetten, als onderdeel van het Klimaatakkoord. Bedrijven met meer dan 100 werknemers zijn sindsdien verplicht om elke reisbeweging van hun personeel vast te leggen. Dit omvat zowel woon-werkverkeer als zakelijke reizen, waarbij gedetailleerd moet worden bijgehouden welk vervoermiddel gebruikt wordt – van auto tot trein, en van fiets tot vliegtuig.
Deze verplichting roept veel weerstand op, vooral bij het midden- en kleinbedrijf (mkb). Bedrijven klaagden over de toegenomen bureaucratie, die veel tijd en geld zou kosten. Volgens minister Beljaarts is deze kritiek terecht: “Het is niet uit te leggen dat ondernemers in Excel iedere reisbeweging van hun werknemers moeten bijhouden. Dit is ouderwets en inefficiënt", aldus de minister in gesprek met De Telegraaf.
Hoewel Beljaarts de doelstelling om de uitstoot te verminderen steunt, pleit hij voor een efficiëntere aanpak. Hij denkt aan standaardmodellen waarmee werknemers hun vaste reispatroon eenvoudig kunnen registreren, zonder dat ze elke dag opnieuw details hoeven in te voeren. Dit zou de regeldruk voor bedrijven aanzienlijk moeten verlagen, terwijl de klimaatdoelen behouden blijven.
Regeldruk blijft een knelpunt
De versimpeling van de CO2-registratieplicht maakt deel uit van een bredere agenda van minister Beljaarts om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. De minister noemt, in gesprek met De Telegraaf, het huidige ondernemersklimaat “overgereguleerd” en geeft voorbeelden zoals de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten en uitgebreide risico-inventarisaties die volgens hem “hun doel voorbijschieten".
Beljaarts wil eind dit jaar een “ondernemerstop” organiseren om knelpunten in de regelgeving te inventariseren. Dit moet leiden tot concrete voorstellen om de administratieve lasten te verlichten, zodat ondernemers minder tijd kwijt zijn aan papierwerk en meer tijd kunnen besteden aan hun bedrijfsvoering.
Om de regeldruk aan te pakken, wil Beljaarts het mandaat van het Adviescollege Toetsing Regeldruk verruimen. Het college, dat aanvankelijk bijna opgeheven zou worden, blijft nu actief en zal ook betrokken worden bij het toetsen van Europese regelgeving. Het doel is om vroegtijdig te signaleren wanneer nieuwe regels de administratieve lasten voor bedrijven onnodig verhogen.