Anti-woke en pro-Brexit: Britse Conservatieven kiezen nieuwe leider
Oud-minister Kemi Badenoch (44) is gekozen tot de nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij. Ze vertegenwoordigt de rechtervleugel van de partij en sprak zich herhaaldelijk kritisch uit over identiteitspolitiek en overheidsbetutteling. Haar focus ligt op het herstellen van conservatieve waarden binnen een partij die zich moet herpositioneren na recente electorale verliezen onder oud-premier Rishi Sunak.
Badenoch volgt Sunak op in een tijd waarin de Conservatieven zich bevinden in een moeilijke positie. Bij de verkiezingen in juli verloor de partij tweederde van haar zetels, wat de noodzaak benadrukt voor interne hervormingen en een frisse koers. In haar overwinningstoespraak benadrukte Badenoch de noodzaak van transparantie en zelfkritiek. “Om gehoord te worden, moeten we eerlijk zijn over de fouten die we hebben gemaakt en erkennen dat de normen zijn verslapt. Het is tijd om de waarheid te spreken.”
Met 56 procent van de partijstemmen versloeg Badenoch haar concurrent Robert Jenrick. In eerdere rondes van de leiderschapsrace waren alle gematigde kandidaten uitgeschakeld. Hoewel zowel Badenoch als Jenrick deel uitmaken van de rechtervleugel, onderstreepte Badenoch de gemeenschappelijke visie binnen de partij en benadrukte ze dat de partij zich moet verenigen om effectief terug te keren naar een brede politieke basis.
Een uniek profiel in de Britse politiek
Kemi Badenoch, geboren in Londen en deels opgegroeid in Nigeria, brengt een uniek profiel mee naar de Britse politiek. Ze startte haar loopbaan als computertechnicus en werkte later in de Londense financiële sector voordat ze in 2017 een zetel in het Lagerhuis veroverde. In haar politieke loopbaan was ze verantwoordelijk voor vrouwenrechten, gelijkheid en internationale handel. Onder premier Liz Truss diende ze als minister van het bedrijfsleven, en ze werd door Sunak benoemd als minister van hetzelfde departement. Badenoch staat bekend als een fervent voorstander van de brexit.
Hoewel Badenoch wordt beschouwd als een politiek talent, staat ze ook bekend om haar controversiële uitspraken. Tijdens de leiderschapsrace kreeg ze kritiek vanwege uitspraken over verlofregelingen voor zwangere vrouwen, die ze “excessief” noemde, en haar opmerking dat “10 procent van de ambtenaren in de gevangenis zou moeten zitten”.
Kritiek op identiteitspolitiek en ‘woke’-cultuur
Badenoch heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen identiteitspolitiek en de zogenaamde ‘woke’-cultuur. Ze bekritiseert de focus op ras en gender in het publieke debat en pleit voor een samenleving waarin individuele verantwoordelijkheid en meritocratie centraal staan. In haar rol als minister van Vrouwen en Gelijke Kansen benadrukte ze dat “onze vrijheden worden ondermijnd in een tijdperk waarin emotie en sentiment meer worden gewaardeerd dan logica en rationaliteit”.
Badenoch heeft zich kritisch uitgelaten over de uitbreiding van transgenderrechten, met name in relatie tot genderneutrale voorzieningen. Ze is tegenstander van genderneutrale toiletten en heeft aangegeven dat dergelijke maatregelen de rechten van vrouwen kunnen ondermijnen. Ze stelt dat beleid gebaseerd moet zijn op biologische realiteiten en niet op subjectieve gevoelens.
Als economisch liberaal pleit Badenoch voor minder overheidsinmenging en meer economische vrijheid. Ze benadrukt het belang van een vrije markt en persoonlijke verantwoordelijkheid. In haar campagne voor het partijleiderschap riep ze op tot een “terugkeer naar conservatieve kernwaarden” en stelde ze dat de partij zich moet richten op “het gezin, de gemeenschap en het land”.
Badenoch is een uitgesproken voorstander van Brexit en benadrukt het belang van nationale soevereiniteit. Ze heeft kritiek geuit op de Europese Unie en pleit voor een onafhankelijk Groot-Brittannië dat zijn eigen wetten en regels bepaalt. Ze stelt dat Brexit een kans biedt om de Britse economie te hervormen en te versterken.