Klimaattop vastgelopen: rijke landen weigeren miljardensteun
De klimaattop in Azerbeidzjan nadert zijn officiële einde, maar de onderhandelingen zijn nog steeds vastgelopen. Het belangrijkste discussiepunt - de klimaatsteun aan ontwikkelingslanden - blijft een splijtzwam. Rijke en arme landen staan lijnrecht tegenover elkaar over de structuur en omvang van de financiering. Een concrete afspraak lijkt verder weg dan ooit.
Ontwikkelingslanden eisen minimaal 1 biljoen dollar per jaar om klimaatverandering tegen te gaan, deels via donaties en goedkope leningen. Rijke landen, waaronder de EU, willen een breder doel, waarin zelfs uitgaven van ontwikkelingslanden meetellen. De EU is naar verluidt bereid 200 tot 300 miljard dollar toe te zeggen tegen 2035. Dit bedrag stuit op woede bij ontwikkelingslanden. Onderhandelaar Adonia Ayebare uit Oeganda noemde het aanbod “een grap”.
Naast de klimaatfinanciering is er weinig vooruitgang in het uitfaseren van fossiele brandstoffen. De EU wil strenge afspraken maken, maar landen als China en Saoedi-Arabië houden de boot af. “Deze tekst brengt ons niet dichter bij ambitie, maar bij uitsterven,” aldus de Panamese hoofdonderhandelaar Juan Carlos Monterey Gomez.