Coalitie Haagse gemeenteraad stort in elkaar: De Mos grote winnaar?
De coalitie in de gemeenteraad van Den Haag heeft haar meerderheid verloren nadat twee raadsleden zijn overgestapt naar Hart voor Den Haag, de partij van Richard de Mos. De coalitie van DENK, Partij voor de Dieren, D66, GroenLinks, CDA en PvdA is daardoor afhankelijk geworden van de oppositie om nieuwe plannen door te voeren, meldt het AD.
Hoe gaat het verder in de gemeentepolitiek in Den Haag?
Nadat PvdA-raadslid Mairan Sewtahal en CDA-raadslid Ismet Bingöl hun partijen verlieten om zich aan te sluiten bij de grootste oppositiepartij, Hart voor Den Haag, staat de gemeentepolitiek in Den Haag op zijn kop. Beide raadsleden geven aan te zijn overgestapt omdat ze vonden dat ze te weinig invloed konden uitoefenen op de koers van het huidige college.
Tijdens een persconferentie van Hart voor Den Haag uitten de raadsleden hun ongenoegen over de huidige gang van zaken in de gemeentepolitiek: 'Als je ziet wat er nu gebeurt in wijken zoals de Schilderswijk, Zuidwest en Transvaal, dan kunnen wij dat niet langer uitleggen aan onze mensen. Of het nu gaat om het autoluw maken van het Hobbemaplein en omgeving zonder inspraak, het invoeren van betaald parkeren in de hele stad, de verkeersafsluitingen van de Parallelweg en de Hoefkade, of het weghalen van parkeerplaatsen in de Paul Krugerlaan om een tramlijn te verbreden: telkens weer wordt er niet geluisterd naar wat bewoners en ondernemers uit deze wijken écht willen. Er wordt over hen beslist, in plaats van mét hen.'
Richard de Mos, leider van Hart voor Den Haag, noemt de overstap van de twee raadsleden 'ronduit dapper'. Hij waardeert de moed van Sewtahal en Bingöl: 'Het vergt moed om zo’n grote stap te zetten, je eigen partij te verlaten en de coalitie haar meerderheid te ontnemen. Maar ook zij zien dat er een koerswijziging nodig is.'
Voor de brede coalitie van maar liefst zes partijen betekent dit dat ze definitief hun meerderheid in de gemeenteraad verliezen. Beleidsvoorstellen kunnen nu alleen met steun van ten minste één oppositieraadslid worden goedgekeurd. De vraag is hoe de coalitie verdergaat nu ze deze meerderheid kwijt zijn.