Groene illusie: Nederland betaalt de prijs voor zon en wind
De elektriciteitsprijzen hebben vandaag een recordhoogte bereikt, met een piek van maar liefst 1,20 euro per kilowattuur tussen vijf en zes uur vanmiddag. Vooral mensen met een dynamisch energiecontract voelen de impact direct in hun portemonnee. Voor hen geldt dat slim plannen van stroomgebruik essentieel is.
De meeste huishoudens in Nederland hebben een vast of variabel energiecontract. Met ruim vier miljoen vaste contracten en drie miljoen variabele contracten merken deze huishoudens niets van de uurprijs. Hun tarieven zijn vooraf vastgelegd of worden per kwartaal aangepast.
In tegenstelling tot deze groepen betalen de ruim 350.000 huishoudens met een dynamisch contract de uurprijs die dagelijks fluctueert. Deze contracten, die in een jaar tijd met 100.000 zijn toegenomen, kunnen zowel voordelig als riskant zijn. Wie vandaag bijvoorbeeld rond het spitsuur de elektrische auto oplaadt, zal dat direct merken in de energiekosten.
Waarom Zijn de Prijzen Zo Hoog?
Volgens energie-expert Martien Visser is het vooral het weer dat de prijzen opdrijft. Het gebrek aan wind en zon zorgt voor een lage productie van hernieuwbare energie. Daarnaast spelen andere factoren een rol:
- Gascentrales draaien op volle toeren: Door het beperkte aanbod van zonne- en windenergie worden gascentrales ingeschakeld. Deze zijn duurder en bovendien zijn veel gascentrales momenteel in onderhoud.
- Export naar Duitsland: Duitsland, waar de elektriciteitsprijzen nóg hoger liggen, importeert veel Nederlandse stroom. Het land heeft kerncentrales gesloten en probeert bruinkoolgebruik te beperken, wat leidt tot een grotere afhankelijkheid van geïmporteerde energie.
De elektriciteitsproductie in Nederland wordt steeds afhankelijker van zon en wind. Dit brengt uitdagingen met zich mee. Gascentrales, die nodig blijven voor periodes van weinig zon en wind, worden steeds minder rendabel. Eigenaren dreigen centrales te sluiten, zoals bij de Rijnmond 1-centrale in Rotterdam. Om gascentrales operationeel te houden, wordt gekeken naar een zogenoemde capaciteitsmarkt. Hierin krijgen energiebedrijven een vergoeding om gascentrales stand-by te houden voor noodgevallen.