Acht ton van slavernijfonds naar grensbewaking: wat voor impact heeft het?
De Tweede Kamer heeft een motie van JA21-voorman Joost Eerdmans aangenomen om acht ton van het slavernijfonds af te romen. Het geld zal worden ingezet om de grenscontroles op de Nederlandse Antillen door de Nederlandse Marechaussee te verbeteren, meldt De Telegraaf.
Wat is de impact van de motie?
Ondanks dat acht ton een aanzienlijk bedrag is, wordt niet verwacht dat het afromen van het slavernijfonds een grote impact op het fonds zal hebben. Met een vermogen van 200 miljoen euro zullen naar verwachting de 'werkzaamheden' van het slavernijfonds worden voortgezet op de huidige koers.
Opvallend is dat PVV-staatssecretaris Zsolt Szabó voor komend jaar nog twee miljoen extra heeft begroot voor het fonds vanwege 'onvoorziene uitvoeringskosten voor subsidies als gevolg van het slavernijverleden.' Dit ligt gevoelig omdat PVV-leider Geert Wilders de excuses voor het slavernijverleden zou willen intrekken en het slavernijfonds zou willen opdoeken.
Volgens Eerdmans kan het bedrag in het slavernijfonds ook verminderd worden: "Er wordt 200 miljoen euro beschikbaar gesteld voor bewustwording van het slavernijverleden. Dat leek ons al te veel van het goede. Daarnaast nog acht ton uitgeven voor het aanvragen van die subsidies is echt van de zotte. Dat moeten ze dan maar uit die grote pot halen. Laat de marechaussee die acht ton gebruiken voor onze eigen grenscontroles of extra drugscontroles uitvoeren op de Antillen. Veel effectiever."
De vier coalitiepartijen, PVV, VVD, NSC en BBB, stemden samen met de rechtse oppositiepartijen FVD en SGP in met het voorstel. Linkse partijen, die over het algemeen voorstander zijn van het slavernijfonds, waren het oneens met de beweegredenen van Eerdmans. Het is verder nog niet duidelijk wanneer de acht ton voor de Nederlandse Marechaussee zal vrijkomen.