NS overweegt sluiting station Maarheeze vanwege asieloverlast
De NS overweegt station Maarheeze in Brabant te schrappen uit zijn dienstregeling. De reden: torenhoge beveiligingskosten en een reeks incidenten met bewoners van het nabijgelegen azc in Budel. Het station, dat slechts een klein dorp met 4.500 inwoners bedient, registreerde vorig jaar maar liefst 2.700 incidenten.
De problemen bij het station hangen samen met de nabijheid van het asielzoekerscentrum Budel, dat ongeveer 1.200 mensen opvangt. Incidenten variëren van zwartrijden tot intimidatie van passagiers en personeel. Bewoners van de omgeving klagen al langer over de situatie.
Sinds februari 2023 heeft NS extra beveiligingsmaatregelen ingevoerd bij station Maarheeze. Er kwamen hekken, extra camera’s en vijf fulltime beveiligers. Ook werden reizigers verplicht hun kaartje te laten controleren bij zowel de ingang als de uitgang van het station. Deze maatregelen hebben de situatie volgens NS “hanteerbaar” gemaakt, maar kosten jaarlijks 2,3 miljoen euro.
Aanvankelijk werden deze kosten gedekt door de overheid. Maar na hervormingen binnen de ministeries is het onduidelijk of het nieuwe ministerie van Asiel en Migratie deze kosten blijft betalen. Een woordvoerder van NS benadrukt bij de Volkskrant dat deze financiële lasten niet bij het spoorbedrijf horen te liggen, maar bij de overheid.
Lokale kritiek op mogelijke sluiting
Het schrappen van station Maarheeze roept veel kritiek op bij bewoners en lokale bestuurders. Burgemeester Roland van Kessel van de gemeente Cranendonck noemt het plan “onacceptabel”. De sluiting zou "desastreuze gevolgen hebben voor zowel de bereikbaarheid van onze gemeente als voor de sociale en economische structuur van de regio", stelt hij bij de Volkskrant.
Staatssecretaris Chris Jansen (PVV) heeft beloofd dat hij sluiting wil voorkomen, maar gaf geen concreet antwoord op de vraag hoe de kosten zullen worden verdeeld.
"Kosten zijn heel vaak het probleem in dit land. We gaan met elkaar bespreken hoe we die gaan verdelen", stelt hij bij de Volkskrant.
Vorige week was de regio nog negatief in het nieuws. In Helmond, op slechts 20 kilometer van Maarheeze, werden vijf minderjarige asielzoekers veroordeeld voor de groepsverkrachting van een 31-jarige vrouw in het Burgemeester Geukerspark.