AfD groeit in peilingen: krijgt mogelijk kwart van de zetels
![AfD AfD](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/fcb7748b4a474e7a8cb0123ea757baca/afd.jpg)
De Duitse anti-immigratiepartij AfD blijft stijgen in de peilingen. Momenteel zou de partij bij verkiezingen maar liefst 22 procent van de stemmen halen. Daarmee wint de partij van Alice Weidel opnieuw een procentpunt ten opzichte van de week ervoor. De peiling leidt tot opvallende verschuivingen in de potentiële zetelverdeling in het Duitse parlement, de Bondsdag.
Dit blijkt uit cijfers van de nieuwste Insa-Sonntagsfrage, uitgevoerd in opdracht van Bild am Sonntag. De Christen-Democratische Unie (CDU/CSU) blijft de grootste partij met 30 procent, terwijl de Sociaaldemocratische Partij (SPD) licht herstelt en stijgt naar 17 procent. De Groenen blijven stabiel op 12 procent, maar de nieuwe oppositiepartij BSW verliest terrein en zakt naar 6 procent. De FDP en Die Linke blijven steken op 4 procent en zouden daarmee niet meer in het parlement komen.
Opvallend is de nieuwe zetelverdeling die uit deze peiling zou voortvloeien. Met 25,3 procent van de mandaten in de Bundestag zou de AfD een historisch sterke positie krijgen. Dit betekent niet alleen dat de partij meer invloed krijgt, maar ook dat ze zonder steun van andere fracties een Parlementaire Onderzoekscommissie kan instellen en een procedure kan indienen bij het Duitse Constitutionele Hof. Dit laatste was voorheen alleen mogelijk met steun van een andere fractie.
Mogelijke coalities
De huidige zetelverdeling maakt sommige coalities onmogelijk en andere juist aantrekkelijker. Een zwart-groene coalitie (CDU/CSU + Groenen) zou niet haalbaar zijn, omdat deze samen slechts 48 procent van de zetels behaalt. Daarentegen zouden twee andere opties wél een meerderheid krijgen:
- Een zwart-rode coalitie (CDU/CSU + SPD) zou met 54 procent van de zetels voldoende steun hebben.
- Een zwart-blauwe coalitie (CDU/CSU + AfD) zou zelfs een ruime meerderheid van 60 procent behalen.
De mogelijkheid van een samenwerking tussen CDU/CSU en AfD is een heikel punt. De christendemocraten hebben zich in het verleden altijd uitgesproken tegen samenwerking met de AfD, maar de oplopende peilingen zetten de partij onder nieuwe druk. De vraag is hoe lang de CDU/CSU dit standpunt kan volhouden als de AfD blijft groeien en coalitievorming zonder hen steeds lastiger wordt.
De groei van de AfD komt op een gevoelig moment in de Duitse politiek. De partij krijgt veel politieke tegenstand en wordt door de binnenlandse veiligheidsdienst als extreemrechts geclassificeerd. Tegelijkertijd blijft de partij het onvredegevoel in Duitsland benutten, met name over migratie, energiebeleid en Europese samenwerking. Eén ding is duidelijk: de Duitse politieke verhoudingen staan op scherp.