Klimaatminister Hermans wil windmolens op land ‘erdoor drukken’
Ondanks waarschuwingen over gezondheidsrisico’s en verzet binnen het kabinet zet klimaatminister Sophie Hermans (VVD) door met haar plannen om windmolens dichter bij woningen toe te staan. Critici spreken van een eenzijdige koers, waarbij groene ambities zwaarder wegen dan de gezondheid van omwonenden.
Minister Sophie Hermans lijkt vastberaden om meer windmolens op land te realiseren, zelfs als dit ten koste gaat van burgers die dichtbij deze turbines wonen. Haar plan om een soepelere afstandsnorm van twee keer de tiphoogte te hanteren, in plaats van de vier keer tiphoogte die de Tweede Kamer eerder eiste, stuit op fel verzet.
Voor veel tegenstanders is het onbegrijpelijk dat Hermans doorzet, terwijl er steeds meer bewijzen zijn van gezondheidsproblemen bij omwonenden van windmolens. Hoogleraar en intensivist Diederik Gommers waarschuwde eind vorig jaar dat turbines minimaal twee kilometer van woningen verwijderd moeten blijven vanwege de risico’s op slaapstoornissen en stress.
Ook de Raad van State heeft eerder geoordeeld dat burgers onvoldoende beschermd worden tegen de mogelijke gezondheidsgevolgen van windturbines. Toch lijkt het klimaatministerie die zorgen terzijde te schuiven.
Waarom deze haast?
De kern van de kwestie ligt in de doelstellingen van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Nederland wil tot 2030 minimaal honderd extra windturbines op land plaatsen. Na 2030 zijn er zelfs nog meer nodig om de klimaatambities te halen.
Maar met strengere afstandsnormen zou het overgrote deel van deze projecten niet door kunnen gaan. Daarom lijkt Hermans vast te houden aan zo soepel mogelijke regelgeving, ongeacht de weerstand.
Kritiek binnen de coalitie
De koers van de minister leidt tot felle discussies binnen de coalitie. PVV en BBB verzetten zich openlijk tegen haar beleid. “Een afstandsnorm van twee keer de tiphoogte is onacceptabel,” zegt Kamerlid Henk Vermeer (BBB) in gesprek met De Telegraaf. “Dit betekent dat mensen te maken krijgen met extreme overlast van turbines. De geluidshinder en lage frequenties kunnen slaapproblemen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.”
Opvallend is dat zelfs binnen de VVD de meningen verdeeld zijn. De partij eiste eerder snel duidelijkheid over betere normen, maar lijkt zich nu toch achter de plannen van Hermans te scharen.
Projecten stilzwijgend doorgezet
Ondertussen zijn de bestaande soepele regels stilzwijgend verlengd, waardoor lopende en nieuwe windmolenprojecten gewoon doorgaan. Dit terwijl de discussie nog volop gaande is.
Volgens een woordvoerder van minister Hermans wordt de discussie nog gevoerd binnen het kabinet, meldt De Telegraaf. Pas als er een besluit is genomen, wordt de Tweede Kamer geïnformeerd.