Betalen om géén stroom op te wekken: groene waanzin op z’n top
![klimaat klimaat](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/2d5653e8d962d4aec5972969b2b3180e/klimaat.jpg)
Inwoners van Zeeland krijgen binnenkort de kans om mee te doen aan een experiment waarbij ze geld ontvangen als ze hun zonnepanelen op piekmomenten uitschakelen. Energieleverancier Eneco en netbeheerder Stedin testen hiermee of dit helpt om de druk op het overvolle stroomnet te verminderen.
Vorig jaar vond in de regio’s Tholen, Schouwen-Duiveland en Sint Philipsland een eerste kleinschalige test plaats. De deelnemers kregen een vergoeding tussen de 40 en 70 cent per kilowattuur voor het niet terugleveren van zonne-energie. Ondanks de financiële prikkel bleef de animo beperkt: slechts 24 huishoudens deden mee.
Eneco en Stedin willen de test dit voorjaar uitbreiden en hopen op meer deelnemers. De focus ligt opnieuw op de regio’s waar de eerste proef plaatsvond. Het Nederlandse stroomnet raakt steeds voller door de snelle groei van zonnepanelen, elektrische auto’s en windmolens. Dit leidt tot serieuze knelpunten. Bedrijven komen op een wachtlijst voor nieuwe aansluitingen, en woningbouwprojecten worden soms stilgelegd door een tekort aan netcapaciteit.
Netbeheerders zoeken daarom naar tijdelijke oplossingen. Het uitschakelen van zonnepanelen tegen een vergoeding is daar één van. Tijdens de eerste test verminderde de belasting op het stroomnet van deelnemende huishoudens met 57 procent. Dit kwam niet alleen door minder teruglevering, maar ook doordat mensen hun elektriciteitsverbruik slim afstemden, bijvoorbeeld door hun elektrische auto op te laden of huishoudelijke apparaten te gebruiken.
De grote vraag is of deze oplossing op lange termijn houdbaar is. De vergoedingen worden indirect door alle elektriciteitsafnemers betaald. Eneco en Stedin willen daarom onderzoeken of deze aanpak structureel kan bijdragen aan een stabieler elektriciteitsnet.