Land van Cuijk weigert kritische inspreker over komst zonnepark
![Moorman Moorman](https://images.nieuwrechts.nl/artikel-foto/ca6977194656866c3d420577fa3a3248/moorman.jpg)
De discussie over de energietransitie en zonneparken in Nederland blijft verhitte reacties oproepen. In de gemeenteraad van Land van Cuijk werd inspreker Cyril Wentzel, verbonden aan stichting De Groene Rekenkamer, de toegang tot zijn spreekrecht geweigerd. Zijn kritische visie op zonneparken en de bredere energietransitie kreeg hierdoor geen podium.
Op 6 februari stond Cyril Wentzel op de agenda van de raadsvergadering in Land van Cuijk. Hij wilde zijn bedenkingen uiten over zonnepark IJzerbroek in Sint Hubert, maar werd op de dag zelf door burgemeester Marieke Moorman (PvdA) de toegang tot het spreekrecht ontzegd. De reden? Zijn betoog zou te algemeen zijn en niet voldoende gericht op het specifieke zonnepark.
FVD Land van Cuijk heeft felle kritiek op deze beslissing. “Wij vragen ons af of dit geen onrechtmatige weigering is van het spreekrecht van dhr. Wentzel,” liet de partij in een verklaring weten. “De burgemeester heeft zich hiermee te veel gemengd in de politieke besluitvorming door een kritisch geluid over de energietransitie te weren.”
‘Energietransitie is mislukt’
Omdat hem de mogelijkheid werd ontnomen om in persoon te spreken, besloot Wentzel zijn boodschap op een andere manier over te brengen. In zijn toespraak, die hij later publiceerde, sprak hij zich fel uit tegen de grootschalige uitrol van zonneparken. Volgens hem is de energietransitie een mislukking en worden technische feiten genegeerd ten gunste van politieke ideologieën.
“U bent opgegroeid met de les dat grootschalige zonnepanelen de toekomst zijn,” zei Wentzel. “Maar inmiddels behoren ze tot het heden en kunnen we concluderen dat de ervaringen weinig hoopgevend zijn.”
Hij waarschuwde voor de gevolgen van netcongestie, waarbij het elektriciteitsnet overbelast raakt door de onvoorspelbare opwek van zon- en windenergie. “Het stroomnet verstopt, waardoor veel stroom wordt weggegooid en er op andere momenten juist een tekort is,” stelde hij. “De burger zit met de gebakken peren en staat regelmatig op de rand van een bijna-blackout.”
‘Subsidies houden het systeem in stand’
Een van de kernpunten van Wentzels betoog was de afhankelijkheid van subsidies. “Het enige dat onze kinderen hiermee erven zijn schulden en onbruikbaar afval,” aldus Wentzel. Hij stelt dat zonder overheidssubsidies veel zonneparken niet rendabel zijn. “De energie die na de subsidieperiode effectief is opgewekt, is minder dan de energie die vrijkomt als je het subsidiebedrag als briefjes van vijf uitkeert en verbrandt in een biomassacentrale.”
Daarnaast waarschuwde hij voor de toekomst van zonnepark IJzerbroek. Volgens hem zal het project stranden zodra de subsidies opdrogen en investeerders zich terugtrekken. “Het wordt een verlaten installatie vol afgestorven grond en niet-herbruikbare panelen.”
‘Kernenergie als alternatief’
Als alternatief voor de zonneparken pleitte Wentzel voor de bouw van een kleine kerncentrale. Hij wees erop dat gemeenten in Nederland bevoegd zijn om zelf vergunningen af te geven voor Small Modular Reactors (SMR’s) met een vermogen onder de 500 megawatt. “Iedereen blij, behalve wellicht de subsidieprofiteurs.”
Hij daagde de gemeenteraad uit om een eerlijke vergelijking te maken: “Zet het grondbeslag van een kerncentrale eens naast dat van zonneparken en windmolens en kijk naar de energieopbrengst.”
Politieke verdeeldheid over energiedebat
De weigering van het spreekrecht voor Wentzel roept vragen op over de ruimte voor kritische geluiden in het debat over de energietransitie. De beslissing van burgemeester Moorman wordt door tegenstanders gezien als een poging om ongewenste meningen buiten de deur te houden. “In uw gemeente is ‘kritisch’ een lelijk woord en wordt het verward met politieke kleur,” aldus Wentzel.
Het incident onderstreept de groeiende verdeeldheid over de energietransitie en de rol van lokale overheden. Terwijl voorstanders van zonneparken wijzen op klimaatdoelen en duurzaamheid, vrezen critici voor de economische haalbaarheid en de technische uitvoerbaarheid.
Wat de toekomst brengt voor zonnepark IJzerbroek en de energietransitie in Land van Cuijk, zal afhangen van verdere besluitvorming. Eén ding is zeker: het debat is nog lang niet voorbij. “Bezint eer ge begint,” sloot Wentzel zijn betoog af.