Duitse minister wil meer migranten uit Syrië

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Annalena Baerbock, heeft opnieuw gepleit voor meer immigratie uit Syrië naar Duitsland. Dit gebeurde tijdens haar bezoek aan Damascus op donderdag 20 maart. Zij was daar voor de heropening van de Duitse ambassade. Baerbock zei dat 'Duitsland migranten nodig heeft om te blijven functioneren', omdat het geboortecijfer laag is in Duitsland.
Duitsland steunt islamistisch regime
De situatie wordt door critici met verbazing opgemerkt door de context van haar uitspraken. Baerbock opent namelijk de ambassade terwijl Syrië wordt bestuurd door de islamistische groep Hay’at Tahrir al-Sham (HTS). Deze groep had eerder banden met Al-Qaeda.
Daarnaast heeft Duitsland al meer dan 100 miljoen euro hulp gegeven aan dit nieuwe regime. De Europese Unie gaf vorige week ook toestemming voor nog eens 2,5 miljard euro extra voor 'wederopbouw en humanitaire hulp' in Syrië. Hiermee wordt het islamistisch regime met belastinggeld versterkt. Tegelijkertijd worden Syriërs uitgenodigd naar Duitsland te komen.
Vage integratieplannen
Baerbock sprak op de persconferentie ook over het belang van Duitse taalonderwijs in Syrië. Volgens haar zou dit 'de toekomstige integratie van migranten gemakkelijker maken'. Maar over wie precies geïntegreerd moet worden, in welk land en met welke waarden sprak de minister niet. Ook zei ze niets over de gevolgen van het binnenhalen van een bevolking die vaak Europese democratische principes niet deelt of respecteert.
Geen respect voor Duitsland
De symboliek van het bezoek sprak volgens critici ook boekdelen. De Syrische president Ahmed al-Sharaa weigerde opnieuw Baerbock de hand te schudden, net zoals hij eerder in januari deed.
Tijdens haar bezoek waarschuwde Baerbock dat Europa 'de terugkeer van extremistische islamitische structuren niet mag toestaan'. Tegelijkertijd wordt het nieuwe HTS-regime feitelijk erkend. Dit regime heeft volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten al ruim 740 Alawitische burgers en meer dan 7000 christenen vermoord. Bij recente gevechten vielen nog eens 270 doden, waaronder 148 pro-Assad strijders en 125 leden van het nieuwe regime.