Britse burgers straks wandelende barcodes: permanente surveillance in Londense wijk

In de Londense wijk Croydon worden deze zomer de eerste permanente gezichtsherkenningscamera’s van het Verenigd Koninkrijk geplaatst. De camera’s kunnen in real time gezichten van voorbijgangers scannen en vergelijken met een databank van gezochte personen. Bij een ‘match’ worden agenten automatisch gewaarschuwd. Volgens voorstanders kan dit de misdaadbestrijding fundamenteel veranderen. Tegenstanders spreken van een gevaarlijk precedent.
Het gebruik van live gezichtsherkenning is niet nieuw voor het VK. De Britse politie heeft de technologie al vaker ingezet tijdens evenementen of in specifieke onderzoeken, maar het ging daarbij steeds om tijdelijke installaties. In Croydon wordt nu voor het eerst gekozen voor een permanente opstelling. Dat meldt de krant The Times, op basis van bronnen bij de Londense politie.
Volgens de autoriteiten wordt de data van gezichten die geen match opleveren direct verwijderd. Het systeem zou dus gericht zijn op het herkennen van verdachten, niet op het monitoren van willekeurige burgers.
Privacyorganisatie Big Brother Watch is fel tegen de introductie van deze technologie. De groep stelt dat het hier gaat om een fundamentele aantasting van burgerrechten. “Iedereen in Croydon wordt voortaan behandeld als een wandelende streepjescode,” aldus de organisatie. Er is volgens hen geen wettelijke basis, geen toestemming van het parlement en geen democratisch debat gevoerd over de invoering.
Big Brother Watch waarschuwt voor het ‘geleidelijk afglijden naar een dystopische nachtmerrie’ waarin burgers constant worden gevolgd door de staat. Zij vrezen dat permanente gezichtsherkenning in de publieke ruimte leidt tot een samenleving waarin anonimiteit niet langer mogelijk is.