CDA en CU eisen excuses Faber voor weigeren tekenen voor lintjes

Het politieke conflict rond asielminister Marjolein Faber (PVV) escaleert. Ze blijft bij haar besluit om geen handtekening te zetten zodat vrijwilligers in de asielopvang een lintje kunnen ontvangen. CDA-leider Henri Bontenbal eist excuses. Doet Faber dat niet, dan verliest zij zijn vertrouwen. 'Dit gaat over iets principieels', zei hij dinsdag. De zetels van het CDA zijn cruciaal om migratiebeleid door de Eerste Kamer te krijgen.
Faber weigert onderscheidingen te ondertekenen voor vrijwilligers die actief zijn bij het COA. Volgens De Telegraaf botst hun inzet met haar beleid. Die lijn houdt ze vast. 'Ik sta er nog steeds achter', zei Faber dinsdag.
Scherpe kritiek uit coalitie
De houding van Faber stuit op felle kritiek. Niet alleen uit de oppositie, maar ook binnen de coalitie. CU-leider Mirjam Bikker noemde haar opstelling een 'flagrante schoffering van de mensen die onze samenleving dragen'.
Bontenbal wil dat Faber toezegt in de toekomst wél mee te werken aan lintjes voor vrijwilligers. Doet ze dat niet, dan dreigt hij het vertrouwen in haar op te zeggen. En dat is politiek gevoelig: in de Eerste Kamer is de steun van het CDA nodig om Fabers asielplannen door te drukken.
Geen stempelmachine
Faber houdt voet bij stuk. Ze heeft geen bezwaar tegen het feit dat premier Dick Schoof en minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken) nu namens haar tekenen. Maar zelf wil ze haar handtekening niet zetten. 'Ministers zijn geen stempelmachines. Als ik iets niet wil tekenen, dan teken ik niet.'
Ze wijkt dus niet, ook al zorgt dat voor verdeeldheid binnen het kabinet. Bikker en Jesse Klaver (PvdA/GL) waarschuwen dat de eenheid van kabinetsbeleid hiermee op het spel staat. Klaver spreekt zelfs van een 'beschamende opstelling'.
'Ramkoers tegen de samenleving'
SGP-Kamerlid Diederik van Dijk begrijpt Fabers houding niet. Hij vindt dat de minister 'het glibberige pad van de cancelcultuur' opgaat. Bikker is nog scherper: 'De minister kiest voor een ramkoers tegen de samenleving.'
De kritiek neemt toe, maar Faber blijft bij haar besluit. Ze zegt zich niet te zullen verzetten tegen het alternatief dat nu is gekozen, maar weigert alsnog zelf te tekenen. Het conflict over de lintjes is daarmee nog niet opgelost, en kan grote gevolgen hebben voor haar politieke positie.
Geert Wilders reageert verontwaardigd op X: 'Een motie van wantrouwen vanwege lintjes? Krankzinnig.'
Een motie van wantrouwen vanwege lintjes @HenriBontenbal?
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) April 1, 2025
Krankzinnig.