'Onbeschofte' queerclub moet subsidie terugbetalen aan gemeente Amsterdam

Het activistische Queer Amsterdam moet 150.000 euro subsidie terugstorten aan de gemeente. Dat maakte wethouder Touria Meliani (GroenLinks) bekend tijdens een debat in de gemeenteraad, meldt De Telegraaf. De organisatie kreeg de afgelopen twee jaar bijna 1 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een alternatieve Pride-week, maar volgens critici leverde dat vooral lege zalen en bestuurlijke ellende op.
De toon in de gemeenteraad was scherp. Raadsleden uit verschillende partijen spraken van een wanvertoning, meldt De Telegraaf. Queer Amsterdam, dat een meer ‘inclusieve’ en ‘woke’ variant van de jaarlijkse Pride moest organiseren, bleek organisatorisch nauwelijks opgewassen tegen de opdracht. Ambtenaren spraken in interne stukken over gebrekkige samenwerking, het ontbreken van documenten en ‘onbeschoft gedrag’.
Wethouder Meliani erkende dat het “rommelig” was, maar noemde het experiment toch “geslaagd”. Dat stuitte op verbazing bij de oppositie. “Wat heeft het ons gebracht?”, vroeg VVD’er Wout Deterink zich af. “We hebben als gemeente een enorme smak geld aan deze club gegeven.”
JA21 sprak zelfs van een “schandelijke vertoning”. Raadslid Cas van Berkel wees op het feit dat Meliani meerdere keren eigen subsidieregels opzijzette voor Queer Amsterdam: “Geen enkele andere organisatie krijgt dit voor elkaar. Maar het antikapitalistische Queer Amsterdam wel.”
Israëlische vlag in de ban
De controverse rond Queer Amsterdam begon al in 2023, toen de organisatie aankondigde dat de Israëlische vlag niet welkom zou zijn bij de Pride Walk. Die beslissing leidde tot felle kritiek, waarop Queer Amsterdam zich terugtrok als organisator van dat evenement. Ironisch genoeg was dat het enige onderdeel van het programma dat breed werd bezocht.
Toch kreeg de club in 2024 opnieuw geld voor een alternatieve Pride-week. Achteraf bleek dat niet alle activiteiten zijn doorgegaan. De gemeente eist daarom nu 150.000 euro terug.
Wethouder houdt voet bij stuk
Meliani verdedigde haar beleid fel. “Alles wat wij doen is rechtmatig,” zei ze. De uitzonderingen die ze maakte bij de subsidietoekenning, noemt ze noodzakelijk vanwege het “grote maatschappelijke belang” van het project. “Ik vind dat je je hart moet openstellen,” reageerde ze op de vraag of ze het opnieuw zou doen. Volgens haar “is in het traject niks misgegaan.”
D66 bleef als enige partij achter Meliani staan. Raadslid Elise Moeskops vond de evaluatie “zonde van het belastinggeld” en benadrukte dat zonder ruimte voor onervaren organisaties er “nooit iets verandert in de stad”. Wel erkende ze dat de samenwerking met Queer Amsterdam “rommelig” was.
Toch komt er voorlopig geen vervolg op het experiment. De alternatieve Pride-week van Queer Amsterdam keert dit jaar niet terug. En het terug te betalen bedrag van 150.000 euro is voor veel raadsleden slechts een schrale pleister op een open wond van bestuurlijk falen en verstoord vertrouwen. Mocht Queer Amsterdam de rekening niet op tijd kunnen betalen, dan wordt er een incassobureau ingezet.