150 wandeltochten afgelast wegens stikstofregels

Het stikstofbeleid in Nederland heeft er opnieuw een slachtoffer bij: wandelaars. Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moesten vorig jaar maar liefst 150 georganiseerde wandeltochten worden afgeblazen vanwege de stikstofregels. Niet alleen boeren, bouwers en bedrijven zitten vast in het ‘stikstofslot’, maar nu ook recreanten.
In en rond stikstofgevoelige natuurgebieden gelden strenge regels. Bij elk evenement, hoe klein ook, moet worden aangetoond dat de extra uitstoot van stikstof geen schade toebrengt aan beschermde natuur. Voor veel lokale overheden is dat een haast onmogelijke opgave. Het gevolg: vergunningen worden geweigerd of evenementen preventief geschrapt.
“Zelfs 150 wandeltochten werden afgelopen jaar afgelast om die reden. Geen tijd te verliezen dus,” vertelt VNG-directeur Albert Vermuë in gesprek met De Telegraaf. Volgens hem onderstrepen de afgelaste tochten hoe breed het stikstofbeleid doorwerkt in de samenleving. “Het gaat allang niet meer alleen om boeren of bouwers.”
Gemeenten willen soepeler regels
De VNG pleit bij het kabinet voor aanpassingen. Tijdens recente gesprekken in het Catshuis hebben ze voorstellen gedaan voor een meer werkbare stikstofaanpak. Denk aan een landelijke ondergrens waaronder geen stikstoftoets meer nodig is, én een gebiedsgerichte aanpak waarbij gemeenten rond kwetsbare natuur meer ruimte krijgen voor maatwerk.
Ook wil de VNG dat er snel een stevig stikstofpakket komt, zodat woningbouwprojecten, maar dus ook kleinschalige activiteiten als wandeltochten, weer doorgang kunnen vinden. “Zonder heldere kaders ligt straks alles stil,” waarschuwt Vermuë bij De Telegraaf.
Nieuw stikstofpakket op komst
Landbouwminister Femke Wiersma liet eerder weten dat het kabinet werkt aan een nieuw pakket aan maatregelen. Daarbij wordt gekeken naar aanpassingen in de wet, technische innovaties in de landbouw en maatregelen in de industrie en mobiliteitssector.
Maar de onderhandelingen lopen stroef. Volgens Haagse bronnen is het nog altijd onduidelijk welke concrete stappen het kabinet wil nemen om op korte termijn de vergunningverlening weer op gang te brengen. Fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB moeten binnenkort samen met het kabinet knopen doorhakken.
Maatregelen als het aanpassen van veevoer, het verplaatsen of stoppen van boerderijen en het versneld verduurzamen van industrieën liggen op tafel. Maar zonder politieke overeenstemming blijft ook de wandelaar voorlopig in het duister tasten.