Ravage in Maagdenhuis na bezetting door pro-Palestijnse demonstranten

Maandagochtend is het Maagdenhuis van de Universiteit van Amsterdam bezet door tientallen pro-Palestijnse demonstranten. De groep bestond uit zo’n vijftig personen die met slaapzakken, vlaggen en gereedschap het pand binnendrongen. Volgens UvA-woordvoerder Annelies van Dijk waren medewerkers geschrokken: ‘Ze hadden hun gezichten bedekt met sjaals, waardoor we niet wisten met wie we te maken hadden.’
De bezetters richtten in korte tijd flinke schade aan. Er werd graffiti op muren gespoten, meubilair omgegooid en de kantine geplunderd. De deuren werden geblokkeerd met gereedschap en nooduitgangen met stoelen. ‘Het was heel intimiderend’, aldus Van Dijk. Rond het middaguur droeg de UvA het gebouw over aan de demonstranten om verdere escalatie te voorkomen.
Politie grijpt in na escalatie
Buiten verzamelden zich tientallen medestanders. Zij riepen ‘Free, free Palestina’ en zwaaiden met borden. De sfeer werd grimmig toen een actievoerder het politielint doorknipte. Agenten moesten ingrijpen en zetten later ook de wapenstok in. Sommige demonstranten droegen helmen en gasmaskers, wat wees op voorbereiding op confrontatie. ‘Free, free Palestine’, klonk het herhaaldelijk door de menigte van zo’n 100 tot 150 mensen.
Rond 15.00 uur begon de ontruiming. De ME verwijderde een vlag en bereidde zich voor om het pand binnen te gaan. Tientallen agenten gingen vervolgens één voor één naar binnen. Om 16.30 uur werden de bezetters naar buiten geleid. Sommigen maakten er een show van: ze staken hun tong uit, hieven hun vuist of liepen lachend naar buiten.
Politieagent bespoten met bijtende stof
Tijdens de ontruiming kreeg een agent een onbekende bijtende substantie in zijn gezicht. Volgens de politie liep hij licht letsel op. ‘De bezetters van het Maagdenhuis hebben een ravage achtergelaten en dat is op geen enkele manier goed te praten’, aldus een woordvoerder van de driehoek.
UvA en minister reageren kritisch
De UvA onderzoekt of gebouwen in de toekomst nog open toegankelijk kunnen blijven. ‘Als je alles moet beveiligen en afsluiten, gaat dat ten koste van het campusgevoel’, zegt Van Dijk.
Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) noemt de situatie ‘zorgelijk’. Hij benadrukt: ‘Zodra er sprake is van geweld of vernielingen moet er ingegrepen worden.’ Bruins steunt de invoering van een wettelijke zorgplicht voor universiteiten.