Faber grijpt in: gebiedsverbod voor overlastgevende asielzoekers in Ter Apel

Asielminister Marjolein Faber (PVV) start een proef met gebiedsverboden voor asielzoekers die herhaaldelijk overlast veroorzaken. Het gaat specifiek om incidenten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Faber wil deze maatregel inzetten als andere middelen niet effectief blijken in het terugdringen van de overlast.
De maatregel maakt deel uit van een bredere aanpak. ‘Kansarme’ asielzoekers die zich misdragen in het openbaar vervoer of zich schuldig maken aan winkeldiefstal, worden ondergebracht in een speciale locatie: de zogenoemde procesbeschikbaarheidslocatie (pbl).
Beweging beperkt tot azc-terrein
In de pbl moeten asielzoekers zich twee keer per dag melden. Ze mogen zich alleen nog op en rond het azc begeven. Dorpen en woonkernen zijn verboden terrein. Wie zich niet aan de regels houdt, kan worden opgesloten. Volgens Faber is deze maatregel nodig voor mensen die ‘niet zwaar genoeg zijn voor de strengste beveiligingsvormen, maar wel om vrijheidsbeperking te rechtvaardigen’.
PVV geeft gehoor aan Kamer
De proef is een reactie op een voorstel van de VVD dat eerder werd gesteund door een meerderheid in de Tweede Kamer. Daarin werd opgeroepen tot een snellere en strengere aanpak van overlastgevers. De vorige staatssecretaris, Eric van der Burg (VVD), begon al met een soortgelijke aanpak, maar moest daarmee stoppen na een rechterlijke uitspraak.
Faber wil de proef nu opnieuw invoeren. Daarbij worden asielzoekers met weinig kans op verblijf sneller door hun procedure geleid. Als hun gedrag verslechtert, volgen strengere maatregelen.
Faber: ‘Gedrag absoluut onaanvaardbaar’
Volgens de minister is het nodig om duidelijke grenzen te stellen. ‘Het gedrag van een groep overlastgevende en criminele asielzoekers die de geboden gastvrijheid in Nederland misbruikt en zorgt voor overlast en schade, is, in welke vorm dan ook, absoluut onaanvaardbaar’, aldus Faber.
De nieuwe maatregel richt zich op lichtere vormen van overlast. Toch benadrukt Faber: wie zich niet weet te gedragen, verliest zijn bewegingsvrijheid. Het is afwachten hoe effectief de nieuwe maatregel zal zijn in het verlagen van de overlast.