Kantoorpand Sloterdijk wordt azc: Amsterdam streeft naar 8000 asielzoekers

Vanaf woensdag wonen de eerste asielzoekers in het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk, Amsterdam. Het voormalige kantoorpand is omgebouwd tot een nieuw asielzoekerscentrum dat uiteindelijk 600 mensen moet huisvesten. De verbouwing duurde ruim een jaar, omdat het gebouw niet was bedoeld om in te wonen. Nu is het klaar om de eerste 50 bewoners te ontvangen.
Het Einsteingebouw was jarenlang een kantoorpand. Omdat het niet was gebouwd om in te wonen, duurde de verbouwing meer dan een jaar. Nu zijn er appartementen gemaakt, met eigen keuken, toilet en douche. Op elke van de negen verdiepingen is een gezamenlijke wasruimte met drogers en wasmachines.
De meeste appartementen, of zoals het COA zegt 'wooneenheden', hebben acht bedden. Soms moeten meerdere gezinnen een appartement delen. Ook zijn er meerdere recreatieruimtes aanwezig.
Vaste opvang voor tien jaar
De gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) besloten het pand niet als tijdelijke noodopvang te gebruiken, maar als vaste opvanglocatie. De opvang moet minstens tien jaar blijven staan. Daarmee wil Amsterdam, naar eigen zeggen, 'een gastvrije stad zijn' voor vluchtelingen.
Op dit moment vangt Amsterdam 7344 asielzoekers op, waarvan 3330 uit Oekraïne. De asielzoekers in het Einsteingebouw komen vooral van buiten Europa. Waar de asielzoekers exact vandaan komen is niet duidelijk.
Uiteindelijk wil de gemeente nog meer van dit soort vaste locaties openen. De nieuwe azc’s moeten tijdelijke opvangplekken vervangen. Het doel is om plek te bieden aan 8000 asielzoekers. 'Het liefst is die opvang verspreid over de stad, dan krijg je kleinschalige opvang, wat goed is voor buurten', zegt een woordvoerder van wethouder Groot Wassink (GroenLinks).
In de Houthavens en aan de Provincialeweg in Zuidoost komen binnenkort ook nieuwe opvanglocaties. Waar andere opvanglocaties zullen worden gevestigd is nog niet duidelijk.
Zorgen op het bedrijventerrein
Het Einsteingebouw ligt op een bedrijventerrein. De meeste 'buren' zijn mensen die hier werken. Een werknemer zegt tijdens haar lunchwandeling: 'Ik denk dat je het moet gaan zien, of het gaat werken. De ruimte is er, maar of het ook leuk is om hier te zitten? Tja, het is toch een beetje een bedrijventerrein.'
Volgens Van 't Klooster, die betrokken is bij het azc, zijn er altijd vragen en zorgen als ergens een azc komt. 'Ik stel ze meestal gerust', zegt hij. 'Omdat het mijn ervaring is dat het op azc's meestal redelijk rustig is, vooral overdag. Veel mensen hebben dan dagbesteding buiten het azc, daar helpen we bewoners ook mee en daar proberen we ook in te stimuleren.'