Koophuis veelal onbereikbaar voor starters

Voor veel starters is een koopwoning in Nederland onbereikbaar geworden. Door de woningcrisis lopen jonge mensen zonder financiële steun vast. Ze stellen belangrijke keuzes in hun leven uit en voelen zich genegeerd door de politiek.
De woningmarkt zit al jaren muurvast. Er zijn dure koopwoningen, lange wachttijden voor sociale huur en te weinig aanbod in de vrije huursector. Problemen in de bouw maken de situatie nog lastiger.
Door de verkoop van particuliere huurwoningen, mede door de Wet Betaalbare Huur, komen er wel extra huizen op de markt. Toch profiteren vooral oudere starters met een hoger inkomen of hulp van hun ouders hiervan. Voor jongeren zonder spaargeld of rijke ouders blijft een huis vaak buiten bereik.
‘Zonder rijke ouders of jarenlang sparen lijkt de droom van een koopwoning voor steeds meer jongeren onbereikbaar,’ zegt Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis in een onderzoeksrapport.
Gezinsuitbreiding en huwelijk uitgesteld
Vereniging Eigen Huis deed onderzoek onder starters. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de jongeren met een koopwens belangrijke stappen in hun leven uitstelt, zoals trouwen of kinderen krijgen. Vooral gezinsuitbreiding wordt vaak vooruitgeschoven.
Zes op de tien starters durven geen kinderen te overwegen zonder stabiele woonplek. In 2020 lag dat cijfer nog op 40 procent. Ook geeft 45 procent van de koopstarters aan soms te overwegen de zoektocht naar een huis helemaal te stoppen.
‘Steeds minder starters zien nog een haalbare route naar een eigen woning. Zelfs met twee modale inkomens glipt een eenvoudige eengezinswoning steeds verder uit hun bereik’, aldus Kremer.
Politieke oplossingen nodig
Volgens Vereniging Eigen Huis moeten er snel meer betaalbare woningen komen. Ook zouden er creatieve oplossingen moeten worden gezocht, zoals het splitsen van woningen of het bouwen van familiewoningen op eigen erf.
Per 1 juli gaat het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen van start met 100 miljoen euro, 30 miljoen meer dan vorig jaar. Het fonds helpt ontwikkelaars om huizen onder de marktwaarde aan starters te verkopen. Toch vindt de vereniging dit niet genoeg.
‘We kunnen niet blijven toekijken terwijl een hele generatie haar leven in de wacht zet. Bouwen, slimmer omgaan met bestaande woningen en structureel meer geld voor starters: dat is wat nu nodig is’, aldus Kremer.