AfD klaagt Duitse veiligheidsdienst aan om ‘extremisme’-label

De Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) sleept de binnenlandse veiligheidsdienst BfV voor de rechter. Aanleiding is het besluit van de BfV om de AfD als ‘rechts-extremistisch’ te bestempelen. Dit kan leiden tot voortdurende politiecontrole of zelfs een verbod op de partij, meldt France 24.
De beslissing van de BfV kwam vlak nadat de AfD in de peilingen groter werd dan de CDU en uitgroeide tot de populairste partij van Duitsland, meldt Apollo News. Volgens partijleiders Alice Weidel en Tino Chrupalla is dit geen toeval. Ze noemen het besluit ‘politiek gemotiveerd’ en spreken van ‘een zware klap voor de Duitse democratie’.
1.000 Mitgliedsanträge in 3 Tagen: Das dürfte ein neuer Rekord sein, der darüber hinaus zeigt, wie hoch der Zuspruch für unsere AfD wirklich ist. Herzlich Willkommen in der Alternative für Deutschland! Jetzt selbst Mitglied werden: https://t.co/F7iRzubEeq pic.twitter.com/KN99KDKbGy
— Alice Weidel (@Alice_Weidel) May 5, 2025
De partijtop beloofde vrijdag in een verklaring om te blijven vechten voor de vrijheid van meningsuiting en om alle juridische middelen te gebruiken. Op maandag 5 mei maakte de AfD dit waar en stapte naar de bestuursrechter in Keulen, waar de BfV is gevestigd.
Democratie in het geding
Volgens de advocaten van de partij belemmert de beslissing de democratische processen. Ook beperkt het de grondwettelijke vrijheid van de AfD om kritiek te leveren op regeringsbeleid, bijvoorbeeld op migratie. Daarnaast zou de publieke bekendmaking het imago van de partij en de kansen bij verkiezingen schaden. De AfD eist daarom dat de BfV de ‘extremistische’ classificatie intrekt en voorlopig stopt met het bespioneren van partijleden, in afwachting van een definitieve uitspraak.
Steun en groei
Ondertussen lijkt de aanval op de AfD averechts te werken. Binnen drie dagen kreeg de partij meer dan duizend nieuwe aanmeldingen. ‘Een nieuw record’, aldus een verklaring van Weidel.
Ook uit het buitenland klinkt steun. De Amerikaanse vicepresident JD Vance waarschuwde in februari al dat Berlijn de partij zou proberen te verbieden als de populariteit zou doorgroeien. Volgens Vance wil ‘de bureaucratie het nu vernietigen’, schreef hij op sociale media.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio was nog scherper. Hij riep Berlijn op om de classificatie terug te draaien. Volgens Rubio betekent het toestaan van surveillance tegen een democratisch gekozen oppositie dat Duitsland ‘geen democratie, maar een verkapte tirannie’ is.
Reactie van Berlijn
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde dat de beslissing het gevolg was van een ‘grondig en onafhankelijk’ onderzoek. Wel voegde het ministerie toe dat ‘onafhankelijke rechtbanken’ uiteindelijk zullen beslissen.
This is democracy. This decision is the result of a thorough & independent investigation to protect our Constitution & the rule of law. It is independent courts that will have the final say. We have learnt from our history that rightwing extremism needs to be stopped.
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) May 2, 2025