Bremen is de eerste deelstaat die AfD officieel wil verbieden

In Duitsland heeft de deelstaat Bremen een opmerkelijke stap gezet. De stadstaat, bestuurd door een linkse coalitie van sociaaldemocraten, Groenen en Die Linke, wil de AfD laten verbieden. Daarmee is Bremen de eerste regio in Duitsland die dit officieel eist, meldt t-online.
De coalitie van burgemeester Andreas Bovenschulte (SPD) wil de zaak voorleggen aan het Constitutioneel Hof. Daarvoor zoeken ze steun bij de Bondsregering en de Bondsraad, de Duitse Eerste Kamer.
‘We willen niet te laat zijn’
De aanleiding is dat de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) de AfD recent heeft aangemerkt als ‘extreem-rechts’. De partij is daartegen in beroep gegaan en spreekt van ‘politieke vervolging in juridische vorm’, meldt France 24.
Mustafa Güngör, fractieleider van de SPD in Bremen, zegt: ‘We willen voorkomen dat we op een dag worden beschuldigd dat we te laat hebben gehandeld.’ Volgens hem vormt de AfD een gevaar voor de democratie. Alle coalitiepartijen in Bremen steunen het voorstel en benadrukken dat ze ‘de druk willen opvoeren’ om de partij te verbieden.
Twijfel bij andere deelstaten
In andere deelstaten klinkt minder enthousiasme. Hendrik Wüst (CDU), premier van Noordrijn-Westfalen, vindt dat een verbod alleen mag als er ‘onomstotelijk bewijs is dat de partij de democratische orde wil afschaffen’. Markus Söder (CSU) uit Beieren is duidelijk: ‘In plaats van de AfD te verbieden, moeten we haar politiek verslaan.’
Duitse rechtsgeschiedenis leert dat partijverboden zelden succesvol zijn. Zelfs pogingen om de daadwerkelijk extreemrechtse NPD te verbieden zijn eerder mislukt. De juridische drempel ligt hoog. ‘Politieke verklaringen of administratieve oordelen zijn niet genoeg’, luidt de waarschuwing. Er moet hard bewijs zijn dat een partij daadwerkelijk werkt aan het ondermijnen van de democratie.
AfD buitenspel gezet
Ondertussen worden AfD-politici al uitgesloten. In Hessen mochten twee AfD-afgevaardigden plots niet meer mee op een officiële reis naar Servië en Kroatië. Reden: omdat hun partij als ‘extremistisch’ is bestempeld, zou het ‘onaanvaardbaar’ zijn dat zij Duitsland in het buitenland vertegenwoordigen. De twee spraken van ‘hypocrisie’ en noemden het ‘weer een voorbeeld van politieke uitsluiting’.