Milei wil harde aanpak jeugdcriminaliteit: strafbaar vanaf 14 jaar

In Argentinië is dinsdag een opmerkelijk wetsvoorstel een flinke stap dichter bij goedkeuring gekomen. Een meerderheid van de parlementaire commissies steunt het plan van president Javier Milei om de minimumleeftijd voor strafrechtelijke vervolging te verlagen van 16 naar 14 jaar. Het voorstel leidde de afgelopen weken tot felle discussies, maar kreeg uiteindelijk steun van 77 parlementsleden.
De hervorming is een speerpunt van Milei’s beleid op het gebied van veiligheid en justitie. De president wil strenger optreden tegen jeugdcriminaliteit en stelt dat het strafrecht beter moet aansluiten op de werkelijkheid op straat. Met de steun van onder meer La Libertad Avanza, PRO, UCR, Innovación Federal en de Coalición Cívica kreeg het voorstel een meerderheid binnen de commissies voor Justitie, Jeugd, Wetgeving en Financiën.
Tegenstanders uit onder meer Unión por la Patria en het linkse Frente de Izquierda zijn fel gekant tegen de plannen. Zij vrezen negatieve sociale gevolgen en vinden dat kinderen niet als volwassenen moeten worden berecht.
‘Delict van een volwassene, straf van een volwassene’
Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om jongeren vanaf 14 jaar strafrechtelijk te vervolgen, maar alleen bij zware misdrijven. Het gaat dan om moord, verkrachting, gewapende overvallen of ontvoeringen. Minder zware delicten vallen buiten de regeling. De hervorming moet volgens de regering het jeugdstrafrecht moderniseren en meer in lijn brengen met internationale normen.
Voorvechter van het plan, Kamerlid José Luis Espert, is tevreden: “Delict van een volwassene, straf van een volwassene. We hebben een grote stap voorwaarts gezet en hebben een meerderheidsstandpunt om de leeftijd van strafrechtelijke verantwoordelijkheid te verlagen naar 14 jaar,” liet hij weten op sociale media. Daarmee onderstreepte hij de harde lijn die de regering-Milei volgt in veiligheidszaken.
Volgende stap: plenaire stemming
Nu het voorstel het commissiestadium heeft gepasseerd, volgt binnenkort een plenaire stemming in de Kamer van Afgevaardigden. Als het voorstel ook daar wordt goedgekeurd, betekent dat een fundamentele verschuiving in de manier waarop Argentinië omgaat met jeugdcriminaliteit.
Er klinkt ook kritiek. Tegenstanders van het wetsvoorstel waarschuwen voor overbelasting van het rechtssysteem en vrezen dat jongeren uit kwetsbare wijken eerder in de gevangenis dan in de schoolbanken belanden. De voorstanders, daarentegen, wijzen op de toename van geweld door minderjarigen en pleiten voor strengere maatregelen.