Duitse overheid loog: AfD-rapport bevat geen geheime informatie

De Duitse geheime dienst BfV heeft de AfD officieel aangemerkt als ‘bewezen rechts-extremistisch’. Dat besluit werd gepresenteerd als een serieuze veiligheidskwestie. De onderbouwing, een rapport van meer dan 1.100 pagina’s, werd daarom geheim verklaard. Zo wilde men ‘gevoelige bronnen beschermen’. Maar uit gelekte informatie blijkt: het hele rapport is gebaseerd op publieke uitspraken en berichten, meldt Cicero.
De dienst stelt zelf in het rapport: ‘De analyse is gebaseerd op uitspraken en activiteiten van vertegenwoordigers, ambtsdragers en organisatie-eenheden van de AfD.’ Als bronnen noemt men: ‘Programmateksten, publicaties, uitingen op internetplatforms en sociale netwerken, evenals uitspraken in openbare gelegenheden, zoals toespraken op campagne-evenementen.’ Er is dus geen enkele geheime bron gebruikt. Toch hield minister Nancy Faeser (SPD) vol dat het rapport niet openbaar mocht worden.
Kritiek op politieke motieven
Volgens het Duitse blad Cicero ging het er niet om de veiligheid van bronnen te beschermen, maar ‘om het verbergen van de zwakke basis van het rapport’. Ook rechtsgeleerden zetten vraagtekens bij het besluit. Volgens hen is kritiek op migratie of het benoemen van criminaliteit nog geen bewijs van ongrondwettelijk handelen, meldt Apollo News.
Zo staat in het rapport een uitspraak van parlementslid Lena Kotré: ‘Met de AfD aan de macht zouden de moorden, terroristische aanslagen, verkrachtingen en vervangingsmigratie die Duitsland nu angst aanjagen nooit hebben plaatsgevonden.’ De dienst noemt dit een aantasting van menselijke waardigheid. Maar volgens critici zegt deze uitspraak iets over beleid, niet over democratische gezindheid.
Geen bewijs voor partijverbod
Het rapport citeert ook AfD’er Fabian Küble, die zei: ‘Wie geen Duitser is, moet geen staatsburger worden.’ Ook dit wordt als extreem geïnterpreteerd. Net als een uitspraak van Jörg Urban: ‘De regering vertrouwt op intimidatie, op totalitaire methoden zoals we die kenden in de DDR.’
Een ander voorbeeld is een voorstel van de AfD in Saksen om het aantal niet-Duits sprekende kinderen in kinderdagverblijven te beperken tot tien procent. Volgens het BfV is dat discriminerend. Toch wijzen juristen erop dat het grondwettelijk hof pas een partij als ongrondwettelijk mag bestempelen als zulke ideeën ‘kenmerkend en dominant’ zijn binnen de partij.
Volk mag nu zelf oordelen
Door de volledige publicatie kunnen burgers nu zelf het rapport lezen. Zoals Junge Freiheit schrijft: ‘De soeverein in dit land is niet Friedrich Merz of Nancy Faeser, maar de burgers van dit land.’