Britse stad krijgt islamitische burgemeester zonder verkiezingen

Er is een islamitische burgemeester benoemd in het Britse Rotherham, een stad die internationaal bekend werd door het grootschalige misbruikschandaal door Pakistaanse kinderlokkers. De komende twee jaar staat onder leiding van Rukhsana Ismail, van Pakistaanse komaf. De benoeming zorgt voor verdeeldheid onder de inwoners van de stad.
Ismail, gemeenteraadslid namens de Rotherham East Ward, is benoemd tot ceremonieel burgemeester door de gemeenteraad. In het Verenigd Koninkrijk is dat gebruikelijk: de burgemeester wordt doorgaans niet direct verkozen, maar aangewezen door collega-raadsleden. Toch is de context van deze benoeming gevoelig.
De stad worstelt nog steeds met de gevolgen van het jarenlange misbruik van naar schatting 1.400 kinderen, veelal gepleegd door dadergroepen van Pakistaanse afkomst. Onderzoekers en klokkenluiders spraken van “het grootste kindermisbruikschandaal uit de Britse geschiedenis”. De autoriteiten werden verweten weg te kijken uit angst voor racismebeschuldigingen.
"Een groot eerbetoon en verantwoordelijkheid"
Ismail zelf reageerde trots op haar benoeming. “Het is een grote eer en verantwoordelijkheid. Burgemeester zijn van Rotherham is niet zomaar een functie, maar een platform om mensen, gemeenschappen en idealen te vertegenwoordigen die onze gemeente bijzonder maken,” zei ze in een toespraak. Ze sprak de wens uit om jongeren, met name meisjes, te inspireren: “Als ik dit kan bereiken, kunnen zij dat ook.”
🔴🇬🇧 ALERTE INFO | Rukhsana Ismail est la nouvelle maire de Rotherham en Angleterre après avoir prêté serment. pic.twitter.com/Mm5DF4hMom
— SIRÈNES (@SirenesFR) May 20, 2025
De nieuwe burgemeester heeft een groot cv in het sociaal domein. Ze werkte in de frontlinie van hulpverlening bij huiselijk geweld en was directeur van een liefdadigheidsinstelling in Nottinghamshire. Daarnaast is ze rechter, vicevoorzitter van vakbond Unison in Sheffield en actief als bestuurslid bij verschillende lokale organisaties.
Ongekozen burgemeester
Ondanks haar inzet voor kwetsbare groepen, zien critici de benoeming van Ismail als problematisch. Sommigen verwijzen naar haar culturele achtergrond en leggen een directe link met het misbruikverleden van de stad. Anderen uiten zorgen over het feit dat de bevolking geen stem had in de benoeming.
Toch is het goed om te benadrukken dat Ismails benoeming volgens de regels verliep. Het Britse systeem kent geen direct burgemeestersmandaat in de meeste gemeenten. De functie is vooral ceremonieel, met een focus op representatie, evenementen en ondersteuning van lokale initiatieven.