Nederlandse vissers opgelucht: 12 jaar extra toegang tot Britse wateren

Nederlandse vissers kunnen opgelucht ademhalen. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een akkoord bereikt dat Nederlandse toegang tot Britse visgronden met twaalf jaar verlengt. De huidige afspraken liepen tot 2026, maar door deze nieuwe deal kunnen Nederlandse vissers tot 2038 gebruikmaken van de Britse wateren.
De onderhandelingen liepen tot het laatste moment door, maar Nederland heeft volgens diplomatieke bronnen stevig ingezet op visserij. Premier Dick Schoof, minister Caspar Veldkamp en staatssecretaris Jean Rummenie speelden een actieve rol, aldus De Telegraaf.
‘Langjarige zekerheid zonder verlies’
De Nederlandse Vissersbond noemt het akkoord een positieve stap. Durk van Tuinen, woordvoerder van de bond, is tegenover NieuwRechts tevreden: "Wij zijn positief over het akkoord. Het kwam relatief snel tot stand." Belangrijkste winst volgens hem is dat er geen extra visquota zijn ingeleverd: "Uiteindelijk zijn afspraken gemaakt zonder het inleveren van ons quotadeel. Dat is voor de Nederlandse vissers erg belangrijk. Wij zijn natuurlijk ook goed te spreken over het resultaat dat we nu een langjarige zekerheid hebben van twaalf jaar. Daar kunnen vissers op bouwen."
‘Rare situatie, maar goede uitkomst’
Toch is het onder vissers ook wennen dat zo'n akkoord überhaupt nodig is, aldus Van Tuinen: "Voor de visserij is het best wel een rare gedachte dat je nu blij bent met een akkoord met de Engelsen." Vroeger, toen het VK nog bij de EU hoorde, was toegang tot de wateren vanzelfsprekend. Nu moet er sinds de Brexit steeds opnieuw worden onderhandeld. Toch overheerst tevredenheid: "Als je de nieuwe realiteit beschouwt, dan is het een goede uitkomst waar de visserij zeker mee verder kan."
Ook gunstig voor boeren en tuinders
Behalve over visserij, bevat de deal ook afspraken over handel. De bureaucratische controles op voedsel en waren worden verminderd. Dit is positief voor de Nederlandse export naar het VK. Voor Britse consumenten betekent dit waarschijnlijk lagere prijzen.
Kritiek uit het VK: ‘Overgave’
In Groot-Brittannië ligt de deal echter gevoelig. Britse media spraken al van een ‘overgave’. Oppositieleider Kemi Badenoch (Conservatieven) noemde het een ‘verraad’. Ze wil de deal terugdraaien zodra zij aan de macht komt. Ook vissers uit het VK reageren fel. Volgens Mike Cohen, voorzitter van de Britse Federation of Fishermen’s Organisations, is de weerstand groot: ‘We kunnen niet akkoord gaan met deze verlenging’, aldus De Telegraaf.