UvA kan miljoenen schade niet verhalen op pro-Palestijnse demonstranten

De Universiteit van Amsterdam (UvA) ziet af van het verhalen van ruim anderhalf miljoen euro aan schade. De schade ontstond tijdens pro-Palestijnse protesten in mei 2023. De reden: het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor welke vernielingen, meldt Folia.
In mei vorig jaar bezetten activisten meerdere locaties van de UvA. Dat begon met een tentenkamp, maar liep uit op bezettingen van gebouwen op de Roeterseilandcampus, het Binnengasthuisterrein en de Oudemanhuispoort.
De sfeer werd grimmig toen de politie en de Mobiele Eenheid (ME) ingreep. Er werd een shovel ingezet om het protest op het Roeterseiland te beëindigen. Demonstranten gooiden spullen naar agenten en spoten brandblussers leeg. De ME greep hard in en er werden tientallen arrestaties verricht.
Universitair juridisch onderzoek biedt geen uitkomst
De UvA wilde de daders van de vernielingen aansprakelijk stellen. Maar dat blijkt onmogelijk. 'Onze afdeling juridische zaken heeft ernaar gekeken en heeft geconcludeerd dat het juridisch niet haalbaar is', zegt een woordvoerder van de universiteit tegen AT5.
Het probleem is dat niet duidelijk is wie precies welke schade heeft veroorzaakt. Ook demonstranten die zijn veroordeeld voor bijvoorbeeld geweld tegen de politie, kunnen juridisch niet verantwoordelijk worden gehouden voor alle vernielingen. De UvA noemt het 'juridisch waarschijnlijk onhaalbaar' om de volledige schade op veroordeelde demonstranten te verhalen.
Nieuwe pogingen bij latere bezettingen
Toch geeft de universiteit het nog niet helemaal op. In juni 2024 werd opnieuw schade aangericht bij een bezetting op het Roeterseiland. In dat geval zouden de vernielingen zijn veroorzaakt door een kleiner groepje demonstranten en in een afgebakende ruimte. Daardoor ziet de universiteit daar wel mogelijkheden om schade te verhalen.
Hetzelfde geldt voor de recente bezetting van het Maagdenhuis. Daar zou voor ongeveer 150.000 euro aan schade zijn ontstaan. Ook daar onderzoekt de UvA of het mogelijk is de kosten te verhalen op specifieke personen.
Voor het geweld en de vernielingen van mei 2023 lijkt de universiteit echter met lege handen te blijven staan. Het ontbreekt simpelweg aan bewijs om de daders juridisch aan te pakken.