Volgens Orbán dient nieuwe EU-begroting één doel: Oekraïne binnenhalen

De nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie ligt onder vuur. Afgelopen week kwam de Europese Commissie met een begrotingsvoorstel van 2000 miljard euro voor 2028 tot 2034. Vooral Hongarije keert zich fel tegen het voorstel. Premier Viktor Orbán stelt in een interview met Magyarország dat het budget vooral bedoeld is om Oekraïne binnen de EU te halen en om oude schulden af te betalen.
Volgens Orbán gaat een groot deel van het geld naar Kyiv. 'Als we alleen naar de financiële aspecten kijken, moeten we zien dat naast de twintig tot vijfentwintig procent van de budgetmiddelen die aan Oekraïne zijn toegewezen, tien tot twaalf procent van eerder opgenomen leningen naar het aflossen van die leningen gaat.'
Samen is dat dus ongeveer dertig procent van het hele budget, aldus de Hongaarse premier. Dit was in de vorige zevenjaarsbegroting nog niet het geval. 'Daarom schreeuwt iedereen in de Europese Unie over de nieuwe begroting,' stelt Orbán.
Doel is onduidelijk
Orbán vindt verder dat het voorstel geen duidelijke strategie heeft. 'Als we niet weten waarvoor het bedoeld is, dan kan het niet goed zijn, want we moeten eerst beantwoorden welke doelen we ermee willen bereiken.'
In zijn ogen is het enige doel: Oekraïne opnemen in de EU. 'De EU-begroting heeft maar één duidelijk doel: Oekraïne in de EU brengen, en deze fondsen worden naar Oekraïne overgemaakt', aldus Orbán.
Orbán pleit juist voor een samenwerkingsverband, zonder EU-lidmaatschap voor Oekraïne. Ook waarschuwt hij voor de gevolgen voor boeren. In het voorstel van de nieuwe EU-begroting wordt het landbouwbeleid hervormd. Gemeenschappelijke landbouwsubsidies (GLB) verdwijnen in een gezamenlijke pot van 865 miljard euro: de 'Nationale en Regionale Partnerschapsplannen'. Daarvan moet minstens 300 miljard euro naar landbouw gaan. Dat is fors minder dan het vorige GLB-budget van 386,6 miljard euro. Boerenorganisaties en lidstaten noemen het een harde klap voor boerengezinnen. Bovendien worden de subsidies gekoppeld aan strengere voorwaarden, zoals hervormingen en rechtsstatelijkheid. Orbán stelt dat hierdoor de toekomst voor boeren onzeker wordt. 'Wat gebeurt er met boeren als de EU hen in de toekomst niet ondersteunt?'
Steeds meer tegenstand
Het voorstel van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, stuit ook in andere landen op verzet. De Duitse bondskanselier Friedrich Merz wees het af, samen met andere regeringsleiders.
Volgens Merz’ woordvoerder Stefan Kornelius is het plan onverantwoord. 'Een algehele verhoging van de EU-begroting is onaanvaardbaar op een moment dat alle lidstaten aanzienlijke inspanningen leveren om hun nationale begrotingen te consolideren.'
Budget sneuvelt waarschijnlijk
Orbán verwacht dat het voorstel geen meerderheid krijgt. 'Deze begroting zal het niet overleven.' Hij wijst erop dat alle lidstaten unaniem moeten instemmen, wat zeer lastig wordt.
Zeker nu de Europese Commissie de begroting wil koppelen aan zogeheten rechtsstaatvoorwaarden, is er weerstand vanuit landen als Hongarije, Polen en Slowakije. Deze landen werden al eerder bekritiseerd door de Europese Commissie omdat ze niet aan diens voorwaarden voldeden. Onderhandelingen beloven hierom moeizaam te worden.
In de vorige begrotingsronde gingen Hongarije en Polen akkoord met dergelijke voorwaarden. Daar kregen ze spijt van: de EU bevroor miljarden. In Hongarije blijft nog altijd zo’n 10 miljard euro geblokkeerd.