Vorige week woensdag werd gelekt naar de pers dat de leiding van de Tweede Kamer, voorgezeten door Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66), een onderzoek gaat instellen naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA). De aanleiding hiervoor was het positief advies van de landsadvocaat over twee anonieme klachten over Aribs gedrag uit juli. De twee klachten spreken van 'machtsmisbruik', 'een schikbewind' en 'een onveilige werkomgeving'. Volgens de landsadvocaat wijzen de anonieme brief op een 'breder, structureel advies'. Arib zou vooral haar ambtenaren tot grote last zijn, luidde de beschuldiging.
Arib reageerde verontwaardigd over het onderzoek. Meteen wees ze met de vinger naar Bergkamp: "Vera Bergkamp is hier verantwoordelijk voor." Arib noemde de actie 'een "anonieme", politieke dolkstoot in mijn rug.' Ook eiste ze directe opheldering van Bergkamp: ''Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving.'
Tijdelijke Commissie Corona
Volgens NOS bestempelde Arib het onderzoek als een 'lastercampagne' van Bergkamp tegen haar. Ook heeft Arib volgens NOS gezegd dat Bergkamp vanaf afgelopen juli actief op zoek ging naar klachten over haar. In juli werd Arib namelijk verkozen tot voorzitter van de Tijdelijke Commissie Corona. Dit is een commissie die de parlementaire enquête gaat voorbereiden naar het coronabeleid van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie.
In haar motiveringsbrief voor het extern onderzoek houdt Bergkamp rekening met Aribs recente benoeming als voorzitter van deze commissie. 'De anonieme brief vraagt er aandacht voor dat de staf van de "Tijdelijke Commissie Corona", waar mevrouw Arib voorzitter van is geworden, mogelijk in een onveilige en te belastende werkomgeving moet opereren,' schrijft Bergkamp. Ook de landsadvocaat vond volgens NRC de recente benoeming van Arib een reden voor het externe onderzoek, omdat zij daar 'opnieuw in direct contact staat met de ambtenaren'.
Vorige week donderdag verscheen journalist Thomas van Groningen aan tafel bij NPO 1-talkshow Op1. Hij schetste het beeld dat het "niet zou boteren tussen de commissievoorzitter en de ambtenaren". Er zouden problemen zijn tussen Arib en haar ondersteuningsteam van de commissie.
"What the fuck gebeurt hier?"
De griffier van de Tijdelijke Commissie Corona, Sander Weeber, keek vorige week de uitzending van Op1 met grote verbazing aan. De dag erop besprak hij de beweringen van Van Groningen met de desbetreffende ambtenaren. Zij gaven unaniem aan dat zij zich 'niet herkenden' in het beeld van Van Groningen: zij hadden geen enkel probleem met commissievoorzitter Arib, meldt HP/De Tijd. Ook een tweede, hooggeplaatste Kamermedewerker bevestigde aan HP/De Tijd dat er "absoluut" geen spanningen waren tussen Arib en haar commissieambtenaren.
Vorige week vrijdagmiddag schreef Weeber een brief namelijk alle bij de Tijdelijke Commissie Corona-betrokken ambtenaren een brief aan de leden van de commissie. 'In de uitzending van Op1 van donderdagavond schetste journalist Thomas van Groningen het beeld dat het "niet zou boteren tussen de commissievoorzitter en ambtenaren". Als staf herkennen wij ons niet in dit beeld. We werken al op een professionele manier samen met de hele commissie, óók met de voorzitter, en zien geen belemmeringen om dat te bijven doen.'
Een andere hoge ambtenaar zou tegen HP/De Tijd hebben gezegd dat 'samenwerking met de staf van de Tijdelijke Corona Commissie "ten onrechte" wordt gebruikt om het onderzoek naar Arib te rechtvaardigen'. Ook zou de topambtenaar hebben gezegd: "What the fuck gebeurt hier?"