De Jonge is bezorgd om het tempo van het huisvesten van asielzoekers in Nederland. Volgens de minister hebben de nieuwe maatregelen, zoals de maatregel om statushouders versneld te huisvest, nog te weinig uitgehaald: "De uitstroom uit de opvang neemt wel iets toe, maar niet genoeg", vertelt de minister aan de Telegraaf.
Ook andere maatregelen hebben nog niet altijd de gewenste resultaten, waardoor de minister zich genoodzaakt voelt om gemeenten een duwtje in de rug te geven: "Dus we moeten de druk op de ketel houden en tempo maken in het huisvesten van statushouders. Als we dat niet doen, en dat is wat je ziet, dan is er dus meer ruimte in de asielopvang nodig."
Ondanks de tegenvallende resultaten blijft het doel om 20.000 statushouders dit jaar te huisvesten staan: "Ze moeten in ieder geval die doelstelling halen. We zitten nu nog niet op koers voor die 20.000 voor de kerst en dat betekent dat alle gemeenten een tandje bij moeten zetten. Daarover heb ik gesproken met de commissarissen van de koning en de gedeputeerden, die zijn in intensief overleg met gemeenten om dat extra tandje bij te zetten. Want het is nodig."
Woningbouw Nederland
Naast het feit dat de doorstroom van statushouders nog altijd met horten en stoten gaat, gaat ook de bouw van nieuwbouwwoningen niet al vlot. In 2023 wordt er namelijk een forse krimp in de nieuwbouw verwacht. Dit heeft onder meer te maken met de nieuwe stikstofregels, aanvullende duurzaamheidseisen en de hoge grondstofprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne.
Vorig jaar constateerde het kabinet nog dat Nederland 1 miljoen woningen nodig heeft. Daarom moesten er in de komende tien jaar maar liefst 100.000 woningen per jaar worden gebouwd. Maar dit plan loopt voorlopig spaak. Dit jaar kwamen er 71.000 woningen bij, en in 2023 zullen dit er naar verwachting 60.000 worden: bijna de helft.
De reden van de lagere uitgifte van bouwcerfiticaten zijn uiteenlopend. Aan RTL Nieuws geeft belangenbehartiger Ruben Heezen van bouworganisatie Bouwend Nederland een overzicht: de hogere grondstoffen vanwege de oorlog in Oekraïne, aanvullende eisen voor energiezuinigheid en milieu, de nieuwe stikstofregels. Maar ook factoren als te weinig bouwlocaties en een gebrek aan haalbare bouwplannen spellen mee. Daarnaast mag sinds kort vanwege het Varkens In Nood-arrest iedereen al in het voortraject van een bouwplan naar de rechter stappen, wat ook veel tijd kost.
Los hiervan zijn de huizenkopers een stuk terughoudender. Dit heeft te maken met het onzekere economische klimaat door de prijsstijgingen. Daarom zijn geïnteresseerden minder snel bereid tot zo'n aankoop van een huis dat over twee tot drie jaar wellicht niet wordt opgeleverd.
Volgens waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen is er momenteel een acuut tekort van 300.000 woningen. Ook sluit de bouw niet altijd even goed aan op wat huizenkopers echt willen, stelt ze. De woningen in de steden worden namelijk steeds kleiner gebouwd, terwijl veel kopers juist op zoek zijn naar eengezinswoningen. "Maar die zijn voor een groeiende groep onbetaalbaar. Ik maak me hier zorgen over," zegt ze.