Vorige week donderdag vond er een protestactie plaats in de National Gallery in Londen. Twee jonge klimaatactivisten van de het 'Stop Oil Now'-collectief gooiden twee blikken tomatensoep leeg op het bekende Zonnebloemen-schilderij van Vincent van Gogh. Daarna lijmden ze zich vast aan de muur. "Maken jullie je meer zorgen over de bescherming van een schilderij dan over de bescherming van onze planeet en mensen?" vroegen ze aan een verbaasd publiek.
Op hun protestactie werd verbijsterd en verafschuwd gereageerd. Sommige klimaatactivisten voelden de noodzaak om expliciet afstand te nemen van de besmeuring. Zo schreef Brendan May: 'Dit is vandalisme en heiligschennis - elke serieuze klimaatactivist moet dit veroordelen. Ik kan niet iets dommers dan dit bedenken.'
Melkpakken leeggegooid in supermarkt
Toch waren niet alle klimaatactivisten ontdaan door het vandalisme. Sterker nog: de afgelopen dagen volgden er nieuwe protestacties in Londen. Zo gingen vorige week vrijdag nog activisten van het 'Animal Rebellion'-collectief naar een supermarkt om daar meer dan tien melkpakken leeg te gooien.
Volgens de activisten zijn ze een niet-gewelddadig collectief dat aandacht wil vragen voor het dierenleed van zuivelproducten. Eén van de activisten hield een bordje omhoog waarmee hij plantaardig voedsel promootte.
JA21-raadslid Annabel Nanninga reageert: 'Decadent tuig. "Concerned individuals" mijn zolen. Decadent. Tuig.' Haar collega-JA21'er Maryam Soltani vult aan: 'En er zijn genoeg mensen die naar voedselbank gaan, omdat ze niet genoeg geld hebben voor hun dagelijkse boodschappen. Schaamteloos dit soort acties!'
Showroom van Aston Martin beklad
Een dag later, op zaterdag, gingen klimaatacvisten naar de showroom van Aston Marti in Londen. Ze bekladden de showroom met grote hoeveelheden oranje verf. "We zullen niet stoppen vanwege rechterlijke bevelen die ons het zwijgen willen opleggen. We zijn een niet-gewelddadige, beschaafde groep," zei de verfbesmeurder bij de protestactie. "Wij weten dat de wetswijzigingen tegen ons irrelevant zijn in vergelijking met massaverhongering, en met het genocide-beleid van onze overheid dat honderd nieuwe fossiele brandstoflicenties toekent in de Noordzee."
De klimaatactivist verwees hiermee naar het recent aangekondigde beleid van de kersverse Britse premier Liz Truss. Zij is van plan om in te zetten op olie en gas, ter bedwinging van de huidige energiecrisis.