Er komt een nieuwe wet aan: maar liefst 40 procent van alle bestuursfuncties in grote Europese bedrijven zal naar vrouwen moeten gaan. Het Europese Parlement heeft vorige week ingestemd met de motie over dit vrouwenquotum. Als een bedrijf zich er niet aan houdt, zal dat gelden als een wetsovertreding. Het bedrijf kan dan een boete krijgen, en de benoemingen van bestuurders kunnen nietig worden verklaard.
Maar Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) is kritisch op dit vrouwenquotum. In een nieuwe bijdrage haal hij een concreet voorbeeld aan uit zijn eigen leven: "Eén van de bedrijven waarvoor ik werkte was op zoek naar een vrouwelijke bestuurder. Maar na een lange en proactieve wervingsprocedure konden ze geen kandidaat vinden. En het was niet allee het bestuur. Het bedierf wierf proactief vrouwen aan, maar toch bleven mannen oververtegenwoordigd."
Volgens Hoogeveen is dit onderdeel van een groter probleem. Hij legt uit: "Meer dan driekwart van alle bedrijven in de financiële sector probeert actief vrouwelijk talent aan te trekken, maar 64 procent van hen ziet geen vooruitgang in het aantal vrouwelijke sollicitanten."
Dit is echter niet bij alle sectoren het geval, zegt Hoogeveen: "Als we dit vergelijken met andere sectoren, bijvoorbeeld geneeskunde, dan zien we vrouwen in opkomst. Zonder quota in Nederland is straks ongeveer 66 procent van alle artsen en 55 procent van de gespecialiseerde artsen vrouw."
Hij concludeert: "Vrouwen bereiken uitmuntendheid in hun gekozen carrière. We moeten erkennen dat er genderspecifieke voorkeuren bestaan voor bepaalde soorten werk. Laten we individuen en bedrijven de vrijheid geven om te beslissen wat ze willen en wat voor hen het beste werkt."