De groene partij had Adams meermaals verzocht zich terug te trekken, maar dit weigerde hij te doen. Vervolgens besloot de partij om hem te ontslaan. De reden voor zijn ontslag is dat hij 'te kleurloos' en 'te besluiteloos' zou zijn, schrijft Der Mitteldeutsche Rundfunk. Adams was verontwaardigd over het besluit, en schreef op sociale media dat hij graag zijn verantwoordelijkheid voor zijn ministerschap had willen nemen.
Adams is van huis uit ingenieur, maar haalde op latere leeftijd een bachelor in de staatswetenschap, waaronder ook rechtswetenschap valt. Sinds maart 2020 is hij de minister van Migratie, Justitie en Veiligheid in deelstaat Thüringen.
Tijdens zijn ministerschap kreeg Adam al langer het verwijt niet daadkrachtig genoeg te handelen in de migratiecrisis, zeker met de huidige 'enorm veeleisende aankomstsituatie'. Adams zelf wilde niet vertrekken, maar het mocht niet baten: zijn eigen partij wilde hem bij een personeelsreorganisatie hoe dan ook uit de functie ontheffen. Inmiddels is Adams ontslagen door de minister-president van Thüringen, Bodo Ramelow (Die Linke).
Het partijbestuur heeft al een vervanger gevonden: Doreen Denstädt, een donkere vrouw. Ze heeft voorheen gewerkt als bediende in het Thüringse minsterie van Binnenlandse zaken, maar bezit geen rechtenachtergrond of relevante werkervaring voor haar nieuwe functie als minister.
Woedende reacties
Meerdere politici van de rechtse partij Alternative für Deutschland hebben al kritisch gereageerd op de ministerwissel bij Die Grünen. 'Voor ons bij AfD spelen willekeurige quotas geen rol. Alleen geschiktheid voor een functie is de voorwaarde om verantwoordelijkheid te krijgen,' schrijft Stephan Brandner.
Een andere vooraandstaande AfD-politicus, Beatrix von Storch, schrijft: 'Wanneer een minister moet gaan omdat hij een blanke man is, om vervolgens vervangen te worden door een zwarte vrouw, is dat openlijk racisme en genderdiscriminatie.'
Een ander kan de ironie van de situatie wel inzien: 'De groenen maken zichzelf onklaar. Graag zo doorgaan.'