Econoom Barbara Baarsma stopt plotsklaps bij Rabobank
Econoom Barbara Baarsma heeft onverwachts bekend gemaakt te stoppen bij Rabobank. De afgelopen jaren stond zij aan het hoofd, en initieerde, het duurzame project Rabo Carbon Bank. Recent kwam Baarsma nog in opspraak vanwege haar rol bij de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden. Daarnaast was ze pleitdrager voor een vorm van een CO2-budget.
Baarsma zal vanaf 1 maart haar functie neerleggen bij de bank. Een woordvoerder van de bank stelt bepaalde klanten en investeerders alvast gerust: het duurzame initiatief gaat gewoon door. In een interne memo, die in handen is van het FD, schrijft Baarsma het volgende over haar vertrek: 'Omdat mijn eigen leercurve na deze twee jaar afvlakt en minder steil wordt, is het voor mij tijd voor een nieuwe uitdaging.'
Wat Baarsma in de toekomst gaat doen is nog onbekend.
CO2-budget
Volgens Baarsma zou het een goed idee zijn om de uitstootrechten in Nederland te verdelen en dat iedere burger dan een bepaalde hoeveelheid CO2 op jaarbasis mag uitstoten.
Via de invoering van een zogeheten carbon-wallet kunnen mensen dan hun emissierechten uitbreiden of verkopen. Mensen die graag veel willen vliegen, kunnen extra uitstootrechten van andere burgers overkopen - dit zijn veelal mensen die niet genoeg geld hebben om te vliegen, maar die via deze wallet een extra centje verdienen, aldus Baarsma.
Volgens de Rabo-directeur is dit een goede en eerlijke manier voor mensen met een kleine portemonnee om een zakcentje te verdienen aan de verduurzaming van ons land.
Barbara #Baarsma (#RABO) bepleit schaamteloos het @CO2-budget. Zo zie je maar: https://t.co/ebgbjOf2dc was uiteindelijk niets anders dan wegbereider van het #klimaatfascisme. @BNR pic.twitter.com/12h46fq4UV
— Pim Gunzel - Componist des Vaderlands (@pimgunzel) August 1, 2022
De Rabobank startte overigens in april al met een CO2-uitstoot project. Met een nieuw experiment krijgen klanten inzage in hun CO2-emissie: transacties kunnen worden gekoppeld aan de geschatte CO2-uitstoot waardoor mensen meer inzicht krijgen in hun ecologische voetafdruk. De bank hoopt hiermee dat mensen hun koopgedrag gaan aanpassen en zich meer bewust worden over hun CO2-uitstoot.
De bank heeft nu al inzage in wat voor transacties klanten doen en waar ze het doen. Mede op basis van deze gegevens kan de bank daaraan bepalen hoeveel CO2 met een aankoop is uitgestoten.
"Je kunt week op week kijken of je CO2-uitstoot van uitgaven verandert en dat is zo belangrijk. Je wil dat mensen door dat inzicht hun gedrag gaan veranderen. Dan is het belangrijker om de verandering te zien dan om te weten hoe achter de komma de uitstoot per uitgave is," vertelt Baarsma hierover.
De bank benadrukt dat het om een schatting gaat, maar dat het mensen toch iets bewuster maakt over hun leefstijlkeuzes. Rabobank is niet het eerste bedrijf die dit gaat doen. Zowel Mastercard als Visa werken al met jonge bedrijven die dit idee hadden. Echter gaan deze bedrijven een stuk verder: wie met deze speciale bankkaarten uitgaven doen met een te hoge CO2-uitstoot kunnen plotsklap tegen een blokkering van hun pas aanlopen. Rabobank wil niet zo ver gaan, benadrukt Baarsma.