In een prominent dubbelinterview haalt de VVD-leider stevig uit naar GroenLinks en de PvdA: "Je zult maar hard gewerkt hebben, met een hele gewone baan en je huis verkopen om kleiner te gaan wonen. Dan komen PvdA en GL langs. Ze gaan belastingen verhogen op het midden- en kleinbedrijf, daarmee raken ze kleine ondernemers en niet de grote vermogens. Ze willen minstens negen belastingen verhogen. Daar blijft het niet bij. Als zij de grootste partijen worden, geeft dat ze momentum op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen. Als ze de grootste partijen worden ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen."
Rutte zet zichzelf neer als een waar (economisch) liberaal; nog meer belastingdruk is iets om van te gruwelen. Maar wie kijkt naar het afgelopen decennium, waarin de VVD-leider de premier was, ziet dat de VVD'er helemaal niet tegen belastingverhogingen is. Sterker nog: 13 jaar Rutte heeft de algemene belastingdruk alleen maar versterkt.
De collectieve lasten zijn in 10 jaar tijd flink gestegen. Van zo'n 35,5 procent naar bijna 39 procent.
Naar verwachting zal de belastingdruk de komende jaren nog wel stijgen. Immers moet het huidige energieplafond financieel gecompenseerd worden. Eind november 2022 had Sigrid Kaag op het partijcongres van D66 weinig goed nieuws te brengen. Ze achtte het mogelijk dat de belastingen en de pensioenleeftijd omhoog gaan. Ze voorspelde ook dat de hoge energieprijzen wel eens blijvend zouden kunnen zijn.
Een belastingverhoging acht Kaag noodzakelijk om de staatskas weer op orde te krijgen. Kaag wil dat de klappen vooral vallen bij de hogere inkomens en de bedrijven. Maar ook zei ze dat er een paar algemene maatregelen onvermijdelijk zijn. Zo houdt ze het voor mogelijk dat de belastingen en de pensioenleeftijd omhoog gaan. Ook vindt ze het geen verstandig plan om met nog meer steunmaatregelen te komen. Ze redeneert: "We kunnen, anders dan bij corona, niet elke tegenslag op ons nemen. Nog grotere steunpakketten jagen de inflatie onbedoeld verder aan."
Daarnaast vreest Kaag dat de hogere prijzen op energie (dus gas en elektriciteit) wel eens blijvend kunnen zijn. Ze zegt hierover: "We zullen ons moeten aanpassen aan de hogere energieprijzen."
Hevormingen zijn uiteindelijk onvermijdelijk, stelt Kaag. Ze licht toe: "Onze schuld is nu nog laag, maar dat kan snel omslaan als we te grote jaarlijkse tekorten krijgen en de rente blijft oplopen. Wat we met de ene hand uitgeven moet eerst met de andere zijn binnengekomen. Dit om te voorkomen dat we in een crisissituatie moeten bezuinigen. Dat is de les die we uit het verleden hebben geleerd."
De boodschap van de D66-leider is tot op heden nog niet tegengesproken door de premier.
CBS-statistieken laten zien dat de inkomsten die de overheid genereert met belastingen op inkomen en vermogen in negen jaar tijd bijna zijn verdubbeld. Ook de BTW is bijna verdubbeld in datzelfde tijdsbestek.
Rutte tracht zichzelf neer te zetten als politicus die voor lastenverlichting is, maar de feiten spreken voor zich: Nederland zag de algehele belastingdruk alleen maar toenemen gedurende de kabinetten Rutte.