Het kabinet ging het jaar 2023 van start met een landelijke voorlichtings- en bewustwordingscampagne over discriminatie op de woningmarkt. "Iedereen verdient een eerlijke kans op een woning, maar helaas is dat nog niet vanzelfsprekend," zei Woonminister Hugo de Jonge (CDA) bij de lancering.
Maar in plaats van bewustwording, veroorzaakte de campagne voorlopig vooral ophef. Dit kwam door een poster in een bushokje in Eindhoven, waarop stond: 'Erik en Annemarie krijgen morgen de sleutel (Omar en Samira niet).'
PVV-leider Geert Wilders reageerde: 'Was het maar waar! Het is helaas precies andersom. Omar en Samira vreten onze verzorgingsstaat leeg, krijgen gratis zorg, woningen en uitkeringen en Erik en Annemarie kunnen dat allemaal betalen en jarenlang wachten op een woning.'
De lokale partij Christelijk Verbond Oldebroek (CVO) onderschreef Wilders' reactie. Volgens de partij kregen statushouders in Oldebroek zelfs voorrang op sociale huurwoningen, ten koste van lokale inwoners die vanwege relationele of geweldsproblemen nieuwe woonruimte nodig hadden. "Ik vind het gewoon discriminatoir beleid ten opzichte van je eigen inwoners," vertelde CVO-leider Tom de Nooijer in een interview met NieuwRechts.
De Jonge gaf toestemming
GeenStijl concludeert nu uit Woo-documenten dat De Jonge persoonlijk zijn toestemming heeft gegeven voor de schurende postertekst. Eind 2022 was er gedoe in het ministerie omtrent de vertraging van het beschikbaar komen van de posters, onder meer omdat De Jonge nog zijn toestemming moest geven.
Maar op 9 november gebeurde dit alsnog. 'Zojuist is de minister akkoord gegaan met het materiaal. [...] Succes met drukken, ik ben erg benieuwd naar het resultaat!' schreef een ambtenaar naar de gemeente Eindhoven. De totale drukkosten bedroegen uiteindelijk 32.881,75 euro.
Niet iedereen was echter enthousiast over de postertekst. In de notulen van een overleg met GL-wethouder Samir Toub (Diversiteit) op 5 december stond: 'De taal schuurt wel. Zou (een volgend keer) liever verbindend communiceren i.p.v. tegenstellingen zoeken.'
GeenStijl vraagt zich tot slot wel af hoe urgent het probleem van discriminatie op de woningmarkt is. Op 30 november had anti-vdiscrminiatiebureau RADAR nog maar één melding van woningdiscriminatie ontvangen, blijkt uit Woo-documenten.