Zowel supermarkt- en A-merk-producten blijken te veel zout of verzadigd vet te bevatten. Het gaat om de merken Vivera, Valess, De Vegetarische Slager en die van Lidl. Van de Albert Heijn zijn er maar drie van de tien gezond.
Het Voedingscentrum heeft eigen richtlijnen op het gebied van eiwitten, ijzer en vitamine B12. Slechts 4 van de 75 onderzochte burgers (dus 5,3 procent) voldoet volgens de Consumentenbond aan alle criteria.
De Consumentenbond vindt dat fabrikanten minder zout in hun burgers moeten verwerken. Ook de hoeveelheid verzadigde vetten moet worden teruggedrongen.
Twee jaar geleden keurde de Consumentenbond de vegaburgers ook al massaal af. Toen concludeerde de organisatie dat er gemiddeld te veel zout in vegaburgers zit, en veel meer verzadigd vet dan in vleesburgers. Dit laatste komt doordat er in vegaburgers meestal zonnebloemolie wordt gebruikt. Het ontbrak daarentegen in vegaburgers aan gewoon vet.
Een recent onderzoek uit België trekt dezelfde conclusie. Testaankoop analyseerde meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt. Hun oordeel is negatief: de vleesvervangers bevatten vaak te veel vet en te weinig eiwitten. De producten doen de gezondheid van de consument dan ook 'meer kwaad dan goed', concludeert Testaankoop.
Promotie vegaburgers gaat door
Ondertussen wordt er steeds meer maatregelen getroffen om vegaburgers te promoten. Zo bleek uit recente Wob-stukken dat het het kabinet-Rutte III een voedseltransitie voor ogen had: Nederlanders moesten meer plantaardig (dus vegegarisch) gaan eten, en minder vlees en vis.
Daarnaast gaat de Erasmus Universiteit vanaf 2030 vegetarisch eten verplicht op de eigen campus. De rector van de Erasmus Universiteit is D66-senator Annelien Bredenoord. Recent heeft de universiteit de klimaatnoodtoestand uitgeroepen, en gaat het de kantine voor medewerkers al helemaal vegetarisch maken.