De vrouw lijdt aan een vastgestelde (persoonlijkheids)stoornis, waardoor ze naar eigen zeggen in werksituaties moeite heeft met het hanteren van stress en conflicten. Daarom ontvangt ze sinds 2019 een ruime WIA-uitkering (WGA). Haar oud-werkgever is aangemerkt als de eigenrisicodrager voor de WIA, en draait daarom op voor de kosten. De oud-werkgever is maximaal tien jaar verantwoordelijk is voor de uitkerings- en re-integratiekosten, wat kan oplopen tot tienduizenden euro's.
Maar haar oud-werkgever is het actieve gedrag van de vrouw op sociale media opgevallen. Daar zoekt ze namelijk niet bepaald de rust op. Zo is ze dagelijks tussen 8 uur 's ochtends en 12 uur 's avonds constant actief op sociale media als Facebook en Instagram. Online mengt ze zich actief in hevige discussies en ze lijkt geen enkele moeite te doen om stressvolle situaties te vermijden. Sterker nog: ze zoekt deze bewust op. Bovendien is er op beelden te zien hoe ze actief is voor Extinction Rebellion, zoals bij trainingen en protestacties. Deze beelden zijn ook door haar zelf gedeeld.
Haar oud-werkgever besloot daarom aan de bel te trekken, en vroeg om een herbeoordeling door een verzekeringsarts bij het UWV. De arts stelt de oud-werkgever in het gelijk, en zegt dat de vrouw 0 procent arbeidsongeschikt is, in plaats van de eerdere 80 tot 100 procent. De vrouw heeft geen recht meer op een WIA-uitkering, vindt het UWV.
De vrouw kon zich hier echter niet in vinden in dit oordeel, en stelde dat ze wel degelijk veel last ondervindt van haar (persoonlijkheids)stoornis. Ze tekende bezwaar aan, maar dit bezwaar werd ongegrond verklaard. Nu kan de vrouw een bijstandsuitkering aanvragen. Inmiddels zijn de sociale media-accounts opgeheven.
Sommige gegevens over deze zaak zijn gefingeerd zodat het artikel niet herleidbaar is tot een concreet individu.